Aranypiac: új szerepben tetszeleg az évezredes befektetés

A piac szerint még nem tartunk a „pénzügyi elnyomás” korszakában, így akár a következő évtizedre is biztosíthatjuk a megtakarításunk gyarapodását. A legismertebb menekülőeszköz, az arany szerepe viszont megváltozott az elmúlt években, új látásmóddal is lehet közeledni hozzá.

Az idei első negyedévben újra erős inflációs és bérinflációs adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokban, amelyek hatására mérséklődtek az idei kamatvágási várakozások. Habár az elmúlt néhány hétben voltak reménykeltő munkaerőpiaci adatok, melyek az amerikai gazdaság hűlését sugallják, az amerikai hosszú hozamok még így is hatvan bázisponttal emelkedtek az év elejéhez képest, megfordítva ezzel a tavaly október és december közötti esés bő felét.

Az inflációs pozíciók közül a reáleszközök – arany, illetve a főbb kriptodevizák is – szintén emelkedtek. A tavalyi erős amerikai gazdasági adat mögött megbúvó kormányzati költekezéssel kapcsolatban szintén idén az első negyedévben megjelentek prognózisok, miszerint az adósság korrekció nélkül könnyen fenntarthatatlan pályára tud állni.

A pénzügyi elnyomás narratívája

A piaci mozgások és prognózisok kombinációjából kiindulva megjelent az a narratíva is, hogy

ez már egy ún. pénzügyi elnyomás (angol “financial repression”) időszakának kezdete, ahol az állam megpróbálja elinflálni az adósságát, melynek költségét a megtakarítókkal fizettetnék meg negatív reálkamatokon keresztül.

Ezek a megtakarítók lehetnek azok az állammal és a fiat devizákkal kapcsolatban szkeptikus befektetők, akik így aranyba és bitcoinba menekülnek. A pénzügyi elnyomás nem újkeletű elképzelés, a hidegháború első évtizedeiben előszeretettel alkalmazták azt, és bizonyára az elmúlt nagyjából 2 év inflációs sokkja után szép számmal akadnak, akik igyekeznek reáleszközökkel feltölteni portfóliójukat.

A kötvénypiaci árazásokat nézve azonban a piac egyelőre még nem pénzügyi elnyomást áraz. Az előretekintő inflációs árazások alapján mind a következő, mind az azutáni öt évre cél körüli inflációt áraz a piac, a hosszú távú várakozások továbbra is horgonyzottak. Ami talán a pénzügyi elnyomás szempontjából még fontosabb, hogy a hosszabb távú reálkamatok szintén pozitív tartományban kereskednek, így akár a következő évtizedre is biztosíthatjuk megtakarításunk vásárlóerejének megőrzését és gyarapodását.

Az arany követni szokta a trendet

Historikusan az arany árfolyama jól követte a reálkamatok trendjét. Hagyományosan a befektetői logika alapján a nemesfém egy zérókuponú, inflációkövető pénzhelyettesítő. Ennek megfelelően amennyiben az inflációtól védve, az árindexet követő kötvényben pozitív reálkamatot kapunk, a zérókuponú alternatíva értéke csökken.

2022 második felében azonban az emelkedő reálkamatok ellenére is magasan maradt az arany árfolyama, a jelenlegi másfél évtizede nem látott reálkamatszintek ellenére is új csúcsokat döntött a nemesfém értéke áprilisban.

A kötvénypiac árazásokkal összhangban, az aranypiacon sem elsősorban a befektetők reáleszközökbe való menekülése bújik meg. Habár a fizikai befektetők kereslete némileg nőtt a covid első hulláma óta, az ETF-ek nettó eladói voltak a nemesfémnek. A látszólagos ellentmondást a kötvénypiac árazásokban és az arany árfolyamában a jegybanki kereslet magyarázza.

Megváltozhat az arany piaca

Amit az elmúlt másfél év során az aranypiacon láthattunk az az arany piacon betöltött szerepének megváltozása, a korábbi inflációs kockázatot fedező eszközből geopolitikai kockázatot fedező eszközzé. A geopolitikai fragmentáció értelemszerűen elkezdte erodálni a korábbi pénzügyi rendszert, melyet az országok egymás intézményrendszerébe vetett bizalma tartott fent.

Ennek a fragmentációnak a hatását láthatjuk a nemesfémek piacán lecsapódva, érdemes lesz ezen a szemüvegen keresztül is tekintenünk erre az eszközosztályra az uralkodó geopolitikai körülmények közepette.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak, a szerző magánvéleményét tükrözi.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.