Árfolyam-ingadozásokra számít a Concorde Alapkezelő

Az új tőkepiaci törvény előírása szerint a befektetési alapoknak havonta be kell számolniuk portfóliójuk értékpapírfajták szerinti összetételéről. A Concorde alapok januárban eladtak részvényeikből, ugyanis a választások közeledtével változékony részvényárfolyamokra számítanak.

A befektetési alapoknak az új tőkepiaci törvény értelmében ez évtől havonta kell portfóliójelentést készíteniük befektetéseik értékpapírfajták szerinti összetételéről (a konkrét értékpapírokról azonban nem) és a költségekről. A jelentéseket a hónap vége utáni tizedik forgalmazási naptól a forgalmazási helyeken kell hozzáférhetővé tenni. Várható azonban, hogy több alapkezelő hírlevelében, illetve internetes fórumán is közli azt, némelyikük egyébként eddig is készített hasonlót (Napi Gazdaság, Befektető melléklet, 2002. február 11., 13. oldal).

A Concorde Alapkezelő – havi jelentései szerint – a Concorde Részvény Alapban és a Concorde 2000 vegyes alapban levő részvények mennyiségét a januári árfolyamemelkedések során óvatosan csökkentette (például Mol és Émász részvényeinek egy részét eladta). Így ezen alapok részvényhányada az árfolyamemelkedések ellenére nem nőtt, vagy kissé csökkent, január végén 50, illetve 39 százalék volt. Továbbra is jelentős súlyt képviselnek bennük a kisebb kapitalizációjú, fundamentálisan alulárazottnak tartott részvények (például Brau, Danubius, Émász, Prímagáz). Az alapkezelő a jelentés szöveges kiegészítése szerint a parlamenti választásokhoz közeledve növekvő bizonytalanságra és ennek következtében nagyobb árfolyamvolatilitásra számít. Ezért a következő hónapokban aktív portfóliókezelést kíván folytatni, emiatt jelenleg nem tervezi az alapok részvényhányadának számottevő növelését. Ehhez hasonlóan a kötvény jellegű befektetésekkel is óvatosan bánik, például a Kötvény Alap árfolyam érzékenységét (a fix hozamú befektetések átlagos hátralevő futamidejét) is inkább csökkenti.

Az új tőkepiaci törvény által lehetővé tett, a hazai piacon újnak számító alapfajták közül – indexalapok, származtatott alapok és alapokba fektető alapok – a Concorde Alapkezelő az utóbbi indításának gondolatával foglalkozik. Egy ilyen segítségével ugyanis könnyebben lefedhető lenne például az amerikai részvénypiac, mint egyedi részvények megvásárlásával. A külföldi tőzsdéken elterjedtek ugyanis az egy-egy index összetételét leképező alapok jegyei (index shares – mint a BÉT-re nemrég benevezetett QQQ). Gondolkodnak azon is, hogy a Concorde Fedezeti Alapot – amely kötvényalapként viselkedik, de származékos ügyletekkel kombinált részvényvásárlással is ér el kamat jellegű bevételt – származtatott alappá fejlesszék tovább. Ez azonban csak lehetőségeinek bővítése céljából történne, a kockázati szintet nem növelnék számottevően.

E.J.

Forrás: Napi Gazdaság – 2002. február 12.