Jön az argentin Bokros-csomag: nincs többé nyújtózkodás a takarón túlra

Itt az argentin Milei–Bokros-csomag: 54 százalékkal leértékelik a pesót, 800 lesz egy dollár (a feketepiaci ár 1000 fölött van), és havonta 2 százalékos csúszó-leértékelés lesz, illetve leállítják az állami beruházásokat és leépítik a rezsitámogatásokat, hatósági árakat, továbbá megszüntetik a rezsicsökkentést, hogy megszüntessék a bődületes méretű elsődleges költségvetési hiányt, ami miatt szárnyaló infláció (140%) van.

Nincs több nyomtatott ingyenpénz, nincs tovább nyújtózkodás a takarón túl, minden eszközzel visszavágják a túl nagyra nőt államot, és jönnek a privatizációk, az összes állami médiáé, energiacégé, amit lehet, eladnak, működtesse a gazdaságot a piac. Ha sikerül megcsinálni, óriási ellenállás lesz.

Forrás: Vakmajom

Ezek az antipopulista, piaci szemléletű, valós piaci viszonyok felé mutató intézkedések roppant egészségesek, roppant hasznosak, viszont általában roppant népszerűtlenek is, hiszen eleinte még nagyobb inflációt és recessziót okoznak, és csak azután fejtik ki áldásos hatásukat.

Anno a Bokros-csomag (még felvizezve is) nagyon nagy sikerhez, hosszú ideig tartó stabil és egyensúly melletti magas növekedéshez vezetett.

“Nehéz a populizmussal elhülyített lakosság torkán letolni az igazságot, ezért ha minél gyorsabban csinálják, annál jobb.”

Általános elvi tanulság, hogy az árakat nem lehet tartósan eltéríteni, az árakat a piacnak kell szabályozni és végül mindig győz a piaci ár. Ha az állam beavatkozik az árakba, azzal óriási és idővel kezelhetetlen méretűvé váló problémákat okoz. És nem csak a gazdaságban, főleg a fejekben. És nem a sokkterápia szegényíti el az embereket és csinál 1000 pesós dollárt, hanem ami előtte volt, a felelőtlen pénznyomtatás.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.