Az árstop egy ketyegő bomba?

Hogyan lesz a hatósági árakból meg a rezsicsökkentésből száguldó infláció és államcsőd? – tette fel a kérdést az argentín példa mentén Vakmajom.

Az argentín politikában évtizedes hagyománya van az árakba való populista beavatkozásnak, illetve az államcsődöknek. Mint írta, most is épp csak sikerült elkerülni a következőt. Teljesen üres az államkassza és a jegybanknak sincsen már devizatartaléka. Az utolsó pillanatban megszavaztak egy csomagot, ami alapján az IMF (a gyűlölt IMF, a “gonosz külföldi imperialisták”, “Brüsszel” helyi kivitelben) segítséget ad az adósság refinanszírozására, némi költségvetési ésszerűsítés fejében – például a lakossági ártámogatásokat le kell építeni.

Enélkül megint csődbe menne az ország. Már a héten esedékes, 2,8 milliárd dolláros törlesztésre sincs pénz, se az idei teljes, 19 milliárdosra.

Az egyik fő probléma a lakossági energiaárak eltorzítása, mesterségesen nyomottan tartása, amitől a költségvetésben óriási veszteség keletkezik, ami most katapultált az energiaárak globális emelkedésével. A hiányt persze jegybanki pénznyomtatással, fedezetlen pénzkibocsátással tömködték, azonban ettől csak tovább nőtt az infláció (60 százalékra), tovább gyengült a pesó – természetesen hiába vezettek be vagy 1300 termékre árstopot még 21-ben, hogy népszerűek maradjanak a politikusok.

Ez egy klasszikus mintázat arra, hogy az ártorzítás miféle katasztrófákat eredményez:

A vállalkozások csődjeit munkahelyvesztésekkel, illetve államcsődöt (attól függően hova, kire tologatják az árstoppok veszteségét). Mellette a lépés az árak sokkal gyorsabb ütemű emelkedését okozza, mint amekkora lett volna az infláció, ha az állam egyáltalán nem avatkozik be az árakba.

Ha nem fizeted meg a valós árakat, felrobban a költégvetési hiány, amit nyomtatott pénzzel tömködnek be, és ettől elértéktelenedik a pénzed, és úgy fizeted meg, inflációs adóban. Duplán meg triplán. Nincs ingyenebéd. Amikor alacsony a rezsid, hiheted azt, hogy nyertél, de ez nem igaz. Sokkal nagyobbat veszítettél, mintha valós árakat fizettél volna. Inflációs adóztatással a szegények bukják a legnagyobbat.

Mégis, 70 éve ezt csinálják Argentinában. Újra meg újra. A lakossági közgondolkodás generációk óta megfertőződött azzal a populista maszlaggal, hogy az államnak a dolga a piaci árakba való beavatkozás. Folytatják a néphülyítést: az elnök most jelentette be a háborút “az infláció meg a spekulánsok ellen”, indul a Guerra contra la inflación. Óriási siker lesz.

Havi inflációs adatok Argentínában Forrás: INDEC, Bloomberg, Vakmajom Facebook-oldal

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ó… ió… ció… stagfláció

A forint árfolyama az euróval szemben 399-ig gyengült, a BUX egy hónap alatt 30 százalékot zuhant. Ilyen gyors és brutális árfolyammozgások csak ritkán fordulnak elő.