Végül mindig a piaci ár győz

Minden hatósági ár mindig elbukik, miután elsöpri a piaci ár. Az árstopos időszak alatt minden sokkal rosszabb, sokkal drágább lesz, mint akkor lenne, ha az állam békén hagyta volna a piacot és nem barkácsolt volna bele az árakba – írta Vakmajom.

Most Argentína adta föl a turistákra szabott rögzített árral való mekkmesterkedést, amit a pesóárfolyamra vezetett be azzal, hogy hivatalosan 150-et “ér” egy dollár, miközben a valóságban majdnem 300-at. Eredmény? Dollárhiány, jegybanki devizatartalék semmi.

Régebben a turisták havi hivatalos bankkártyaköltése elérte a 250 millió dollárt, mostanra leesett 25-30 millióra. Ki fizetne úgy kártyával, hogy leértékelik 150 pesóra a dollárját, amikor az utcán kap érte 300-at? Nyilván felrobbant a készpénzes feketepiac, és nemcsak dollárt nem kapott az állam, de adóbevételektől is elesett. Gazdasági populista mekkmesterkedés a köbön.

Mostantól 292 pesót kapsz a dollárért, piaci árat, ha külföldiként Argentínában kártyával fizetsz. Érdemes volt hatósági árasítani a dollárt, ezzel behülyítve a lakosságot, hogy majd ettől olcsó lesz minden? Nem. Sikerült az olcsósítás, a dollárstop? Nem, sőt épp ellenkezőleg, az infláció egy éve 40 százalék volt, most 100 százalék, a bérből élőknek K.O.

“Nyolcféle dollárárfolyam van, de csak egy igazi; a piaci.”

A gazdasági populizmus állami beavatkozásokkal még soha és sehol nem volt sikeres, a hatósági árak drogjára való rácsúszásból mindig mindenhol hatalmas kudarc származott. A legnagyobb gáz abból van, ha a pénz árát kezdik el szabályozgatni, vagy kamatokkal varázsolgatni. Az igazság, amit a piac árak fejeznek ki, mindenféle állami beavatkozásnál erősebb.

Átmenetileg szőnyeg alá lehet söpörni, de ezzel a hazugsággal a probléma fenntarthatatlan méretűvé nő, és végül az egész katyvasz felrobban, a kártyavár összedől. Nincs ingyenebéd, a valódi árakat meg kell fizetni, vagy ha nem, akkor hiány lesz, feketepiac, államcsőd, IMF, hiperinfláció. Vagy is-is-is-is. Leginkább.

Olyan egyértelmű összefüggések ezek, mint az egyszeregy. Szinte unalmas is. Mégis rácsúsznak, hiába tudható előre a mese vége: győz a piaci ár. Még soha nem szenvedett vereséget.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Kamatstop: érdemes belenyúlni a piaci folyamatokba?

Zsiday Viktor szerint a kormányzat olyan intézkedésekkel válaszol a gazdasági problémákra, amelyek rövid távon megoldást kínálnak, azonban végeredményképpen felélik a jövőt.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.