Argentína: világbajnoki infláció

Az argentin válogatott egy drámai, 3-3-as meccs utáni tizenegyespárbajban győzte le Franciaországot a vb-döntőben – a Transfermarkt adatai szerint majdnem fele annyit érő csapatkerettel (645 millió vs. 1,1 milliárd dollár).

A világbajnoki cím és Lionel Messi pályafutásának megkoronázása, ha csak egy pillanatra is, de óriási örömet szerzett a novemberben év per év alapon 92,4 százalékos inflációval és harmatgyenge pesóval bajlódó országnak, ahol a szegénységi szint mára meghaladja a 40 százalékot.

Gazdaságpolitikai megoldás? Az IMF-gyámság alatt működő Buenos Aires-i kormány 1700 termék (élelmiszerek, egyszerűbb háztartási cikkek) árának, pontosabban áremelkedésének szabályozásával próbálja orvosolni a helyzetet – elemzők szerint ez a piaci beavatkozás sokkal inkább kontraproduktív lehet.

Egyébként volt már rosszabb:

a nyugat-németek ellen elvesztett 1990-es vb-döntő idején 2000 százalékos hiperinflációval küzdött az argentin gazdaság.

Beteljesült-e a katari álom?

Számos cikk született már arról, hogy végül miért télen lett a világbajnokság. Beszéltünk eleget arról is, hogy milyen hatással lehet ez a klubfoci-szezonra, illetve hogy Katar mitől tér el nagyban attól, amit eddig megszokhattunk. A világbajnokság azonban lezárult, és itt az ideje mérlegre tenni mindazt, amit a torna kezdete előtt gondoltunk.