Reptér-eladás: az állam belátta, hogy katasztrofális tulajdonos

A görög állam úgy döntött, hogy a vagyonügynöksége tulajdonában álló 30 százalékos athéni reptérrészesedést eladja; 10 százalékot vehet meg belőle a most 40 százalékot birtokló szakmai befektető, a többi 20 százalékot meg bevezetik az athéni tőzsdére. A csomagot előzetesen 800-1000 millió euróra árazzák, tehát az évi 23 millió utasforgalmú repteret maximum 3 milliárd euróra vagy alatta.

A lehető legjobb döntés, semmi szükség állami tulajdonra egy reptérben, az állam katasztrofális tulajdonos és csak elégeti az adófizetők másra való pénzét, a reptereket kiválóan elműködteti a piac, ráadásul a tranzakció, ha megvalósul, élénkítheti a görög tőkepiacot és jó reklámja lesz a görög befektetéseknek. A görög gazdaság a józanság visszatérte, a jogállami működés és a piacbarát intézkedések mentén jó úton halad és tartós fellendülés útján jár.

Az emlékezetes mánia utáni 7 szűk esztendő után jöhet 7 bő esztendő, főleg ha az állam továbbra is egyre inkább háttérbe vonul és egyre nagyobb teret enged a piacnak, mert csak piaci alapon jöhet létre tartós fellendülés.

Egy görög ismerősöm mesélte a minapi athéni tapasztalatait, hogy óriásit fordult a világ Görögországban, a hosszú válság kipréselte a görögökből az alkalmazkodást, ahol csak vásárolt, evett-ivott Athénban, mindenhol adtak számlát! Mint a katonatiszt.

Ami a buborék-időkben, az olimpiarendezés irdatlan pénzszórása meg a német szint fölötti irreális bérek-nyugdíjak idején, teljesen elképzelhetetlen volt. Én is ittam Krétán 15 éve 6 eurós (!) sört egy koszlott parti büfében, ami mai értékben egy 10-es, számla nuku, fel se merült. Az infláció is csak 4 százalékos, a gazdaság szolidan növekszik és nagyon barátságos árakon lehet vásárolni, 1-2 euró a friss zöldség-gyümölcs a piacon, általában is jó árak vannak minden területen, ingatlanok is olcsók, és 3 euró a gírosz a legendás, turistamágnes Savvasnál. Érték a pénzedért.

“Hellén barátaink észhez tértek. És ami a fő: megtartották a demokráciát és a jogállamot.”

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.