Jön az atomenergia reneszánsza


A globális atomerőműpark 75 százalékos bővülést prognosztizálja a World Nuclear Association 2040-ig alapforgatókönyvében, ami a már bejelentett kormányzati és vállalati törekvéseket foglalja magába. E várakozás lényegesen meghaladja a 2021-ben jövendölt 57 százalékos növekedést.

A bejegyzés a Tele Energiával sorozat része.

Az atomenergia iránti étvágy fokozódását a Covid-válság és az orosz-ukrán háború egyaránt gerjesztette. Az atomenergia egyszerre zöld, egyszerre lokális és egyszerre biztosít kiszámítható áramtermelést hosszú távon.

Bár a németek feladták, de az EU a zöld taxonómiájának részévé tette. A japánok félretették Fukushima megrázó emlékét és az ország reaktorainak fokozatos újranyitásáról döntöttek. Az Egyesült Államok egyre több, jelenleg 63 atomreaktorának élettartamát kívánja 80(!) évre hosszabbítani (viszonyításképpen a paksi atomerőmű üzemidejét 60 évre tervezik itthon növelni). Kína és a többi ázsiai ország pedig rengeteg új erőmű építésén dolgozik, előbbi 52, utóbbi 23 százalékát adva a globális kapacitásbővülésnek 2040-ig. Az atomenergia tehát újra reneszánszát fogja élni, amit tovább erősíthet idővel a kis moduláris atomreaktorok technológia térnyerése.

(Múlt héten írtam e technológiáról és az egyik élharcosának aktuális nehézségéről.)

Az atomerőművek expanziója viszont megköveteli a teljes értéklánc alkalmazkodását, bővülését. Ha valóban a fenti forgatókönyv mentén alakul az atomerőművek térnyerése, akkor 2040-ben dupla annyi urán kitermelésére lesz szükség, mint ma. Ehhez pedig komolyan fel kell pörgetni az új bányaberuházásokat a “sárga pogácsa” piacán.

Befektetési szempontból kevésbé az atomerőműveket fejlesztő társaságok az érdekesek, hiszen a beruházások a legtöbb esetben ártámogatásra szorulnak és a komplexitásuk miatt általában súlyos költség és időtúllépéssel, azaz pénzügyi értékrombolással valósulnak meg. Annál vonzóbb viszont az urán piaca, ahol a meglévő kitermelők profitálhatnak abból, hogy az urán árának minimum fel kell emelkednie az új bányanyitásokat ösztönző árszintre.

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával