NuScale: a kis moduláris atomreaktorok még nem váltják meg a világot


Múlt héten összeomlott a NuScale amerikai vállalat részvényárfolyama a hírre, hogy lefújták a forradalmi technológiával építendő kis moduláris atomerőműreaktor-projektjét az elszálló költségekre hivatkozva. A bejelentés azért is fontos, mert ez az Amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság (US NRC) által elsőként engedélyezett projekt.

A bejegyzés a Tele Energiával sorozat része.

Az atomenergia megkerülhetetlen része a klímavédelmi törekvéseknek, azaz a hosszú távú globális energiamixnek. A zéró károsanyag-kibocsátású, megbízható és stabil termelésre képes hagyományos, nagy atomerőművek építése és élettartam-hosszabbítása gőzerővel halad, azonban ezek rendkívül drágák és rugalmatlan termelésük nem teszi lehetővé, hogy a szél- és naperőművek okozta széles termelésingadozásokat kiegyenlítsék.

Ezért is üdvözölte a világ pár éve a kis moduláris reaktorok (SMR) technológiáját. A kezdeti ígéretek szerint ezek kapacitás arányosan is lényegesen alacsonyabb beruházási költséggel, valamint gyors és költséghatékony termelésszabályozási technológiával rendelkezhetnek. Az elmúlt években a világ számos országa, térségünkben a lengyelek és a románok is több SMR-építési tervet jelentettek be.

Az év elején napvilágot látott becslések a NuScale-projekt építési költségeinek 75 százalékos emelkedéséről szóltak, amelyek a megtérüléséhez szükséges áramárat 58 dollár/MWh-ról 119 dollár/MWh emelték. Az azóta bekövetkezett markáns hozamemelkedés pedig finanszírozási költségek további drágításával a projekt lefújását eredményezték.

A bejelentés nem jelenti azt, hogy nem épülhet majd sok ilyen kiserőmű, de azt igen, hogy mivel piaci alapon nem tudnak megtérülni, ezért jelentős kormányzati támogatásra szorulnak majd. Ráadásul a több éves időbeni csúszás is borítékolható, ami a tengeri szélerőművek problémái után újabb pofon a klímavédelmi törekvéseknek.

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával