Ausztriában születni ceteris paribus 7 extra évvel hosszabb életet jelent

A születéskor várható élettartam a legkomplexebb mutató a fejlettségről. Benne van a gazdaság fejlettsége, az egészségügyé, az életmód, a táplálkozás, az oktatás is, röviden: minden.

Forrás: Eurostat, Vakmajom

Nos, változások 2010 és 2021 között Ausztriában és Magyarországon: míg Ausztria minden részén tovább nőtt ez a várható érték, Magyarországon mindenhol csökkent 2010 óta, kivéve az éppen Ausztriához közeli nyugati határszélt, ott icipici javulás volt, tán nem is véletlenül… Összességében távolodás van Ausztriától.

Még egy érdekesség: míg Magyarországon Budapesten a legmagasabb a születéskor várható élettartam (például nyilván itt lehet kapni a jobb, egyáltalán valamilyen, egészségügyi ellátást, ami az időskori kilátásokat nagyban befolyásolja), Ausztriában Bécsben a legalacsonyabb, az osztrák “vidéken” élni egyáltalán nem hátrány, sőt… A magyar vidéken, évekkel rövidebb élet vár a vidéken megszületőkre a budapestiekhez képest.

Kicsit elrugaszkodva a valóságtól, de nem nagyon: ha valaki úgy dönt, hogy szedi a sátorfáját, és inkább Ausztriában alapít családot, oda költözik, a születendő gyerekeit ceteris paribus 7(!) extra évvel ajándékozza meg az életből, és alighanem magának is juttat valamennyit. Jó, Pestről Bécsbe csak +3,4… Azért az se kevés.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.