Mi várható az autólízing-üzletágban 2-5 éves távlaton?

Az elmúlt években több kedvezőtlen hatás is érte a lízingpiacot. Egyrészt a chiphiány arra ösztönözte az autógyártókat, hogy a termelést a drágább modellek felé tolják el. Emellett az infláció is felütötte a fejét, így az új autók árai rendkívül megemelkedtek a 2020 előtti szintekhez képest. Továbbá a magas kamatok gyorsan megjelentek a lízingpiacon is, csökkentve ezzel az új autóhoz jutás vonzóságát. Nem meglepő módon a lízingszövetség adatai szerint 2023 első negyedévében 12 százalékkal csökkent a szerződésszám éves alapon, holott már 2022 sem volt egy erős év. Ezt kompenzálni tudta az árhatás, így a finanszírozott értékben tudott nőni a piac.

A következő években az infláció jelentősen lassulni fog, az elmúlt évekhez hasonló jelentős reálbér-csökkenés nem várható. Ennek további folyománya, hogy kevésbé restriktív monetáris politikára lesz szükség, csökkenhetnek a kamatok. Így a lízingpiac kedvezőbb környezetbe kerülhet a következő években.

Azonban a lízingpiac egy nagyon kicsi, és specializált része a finanszírozási piacnak, aminek a megértése kevesebb hozzáadott értéket jelent a befektetések kezelése terén. Ennél érdekesebb lehet maga az underlying piac, az autó-üzletág. A nagy gyártók esetében sokkal érdekesebb folyamatokat látunk; az elektromos átállással az iparág története legnagyobb átalakulásán megy keresztül.

Nem túlzás azt állítani, hogy a korábban sziklaszilárdnak gondolt folyamatok és összefüggések alapjaiban fognak megváltozni. Azonban az átalakulás kezdeti szakaszában ezeket még nehéz előre látni, nagy a bizonytalanság. Ebből kifolyólag nagyon vonzónak tűnő eszközárazási szinteket látunk a szektorban. Ezek megértése sokkal magasabb hozamokkal kecsegtet, amire érdemes időt és energiát fordítani.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.