Az avokádó-infláció és a munkabérek összefüggései

Hogyan érzékeli az inflációt a 3200 egységgel működő, 100 ezer (!) alkalmazottat foglalkoztató, nagyon sikeres gyorsétterem-lánc, a Chipotle Mexican Grill?

Amely egyúttal a világ második legértékesebb lánca 56 milliárd dollár piaci értékkel. Az első persze a Meki.

Az utolsó negyedévben eltűnt a vásárolt összetevőinek az inflációja. Az avokadó ára egyenesen több éves mélypontra zuhant, s mivel a társaság a gyümölcs legnagyobb kajalánc-vásárlója az USÁ-ban évi 30+ millió (!) ládával, ez a költségcsökkenés megdobta a profitját. Aminek még emelkedik a költsége, az a munkaerő, ott nem állt le az infláció. Ezt nagyjából benyeli a cég, és a továbbiakban nem tervez áremelést.

Szóval, ha ez makrószinten is érvényes, amit a társaság lát, az élelmiszerpiacon – az USÁ-ban – megszűnt az inflációs nyomás. Ahol továbbra is érezhető, az a munkaerő ára, mára ez vált a maradék, évi 4-5 százalék körüli infláció fő hajtómotorjává – amíg ilyen ütemben nőnek a bérek, az infláció sem tud tovább zsugorodni.

Ettől függ az infláció jövője: ha megugrik a munkanélküliség, teljesen eltűnhet, ha nem, akkor nem… De a társaság ezzel a rátával elvan még, az árfolyam abszolút rekordra ugrott, ez kegyelmi állapot: az árakat sikerült felemelni a megemelkedett költségekkel, és a vevők ezt elfogadták és van pénzük költeni, és innentől már nem kell árat emelni és csilingel a kassza. A részvényeseknek kellemes egyensúly – amíg fennmarad. Ezt az idillt reprezentálja most az árfolyam.

„A munkaerőköltségek továbbra is emelkednek. Láttuk ezt az első negyedévben, és arra számítunk, hogy a hátralévő negyedévekben is folytatódni fog, közepes egyszámjegyű infláció lesz, ebben a 4 vagy 5 százalékos tartományban. És szerintem ez nem fog változni, hacsak nem nő meg a munkanélküliség. Őszintén szólva elvagyunk egy közepes egyszámjegyű inflációval, ha a munkanélküliség alacsony marad. Úgy gondolom, hogy ez megőrzi gazdaságunk egészségét, és úgy gondolom, hogy üzletünk képes kezelni a szerény inflációt, különösen, ha az összetevők inflációja viszonylag szelíd marad.

Az élelmiszer-inflációt tekintve a legtöbb összetevő költsége az elmúlt 18 hónapban nőtt, és az előrejelzések szerint ismét emelkedni fognak. Mégis, most az történt velünk, hogy az első negyedévben nulla volt a nettó infláció az összetevőinkkel. Egy csomó dolog ára emelkedett, de egy-két dolog lement, így ellensúlyozták egymást. Ez egy nagyon eltérő dinamika. Még mindig van némi várakozás, hogy egyes összetevők inflációt mutatnak majd a következő negyedévekben, de nem mindegyik.

Tavaly augusztus óta nem alkalmaztunk országos áremelést.”

Forrás: Twitter, WSJ

Sajna a láncnak Európában csak pár egysége van, Londonban, Párizsban, Lyonban és Frankfurtban. Nem olcsóak, és ezért Amerikán kívül nagyon óvatosan terjeszkednek – ahol árérzékenység van, oda nem mennek.

És könnyen lehet, hogy amit a cég inflációs fronton lát, hogy mostanra a bérek emelkedése lett a legfőbb forrása, és annál kisebb infláció, mint a bérnövekedési ütem, nem valószínű. Ez más olyan piacokra is érvényes, ahol nincs afféle belső forrású, állami inflációgyártás, mint a populista Argentínában vagy Törökországban, hanem zömmel a piaci folyamatok uralkodnak, és szabad a verseny, ami mindig az árcsökkenés felé mutat.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Miért lóg ki Magyarország a kelet-európai inflációs sorból?

Részben azért magasabb az infláció nálunk, mint például a szomszédos országokban, mert a vállalati szféra bizalmát szétverték, szétesett az a „Láthatatlan Kéz”, ami a kapitalizmust működteti – mondta Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő portfóliókezelője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.