Az 500 eurós rejtélye

Ötszáz eurós (jelen állás szerint „153 500 forintos”) bankjegy az euró bevezetése, 2002 óta létezik. Ahogy előtte az ezer márkás bankjegy is. Mostanában mégis egyre több, központi bankokhoz köthető személy nyilatkozik ezen nagycímletű bankjegyek „bűnsegélyező” szerepéről és megszűntetésük előnyeiről. Mi változott?szovegdoboz tr

Tegyük fel, hogy nem a központi bankok terrorelhárító és bűnüldöző szerepe bővült ki az utóbbi években! Viszont itt van ez a szép, új, elvileg gazdaságstimuláló céllal létrehozott, negatív kamatkörnyezettel jellemezhető világ. Olyannyira csak elvileg, hogy a két legzordabban kamat nélküli térség, Japán és az eurózóna egyaránt nulla körüli „növekedéssel” bír. Mi hát a megoldás az élénkítésre? „Természetesen” még negatívabb kamatkörnyezet.Forrás: Reuters

Most abba ne menjünk bele, hogy a kamatok további lejtmenete immár nem csökkenti, hanem a gyakorlatban már inkább növelni látszik a hitelkamatokat, éppen szembemenve a gazdaságstimuláló akarattal. (Furcsa, de érthető folyamat: ha a bankok nem akarják negatív betéti kamattal elriasztani az ügyfeleket, akkor ennek költségét a hitelekre kell ráterhelniük, tehát a hitelkamatot kell emelniük.)
Azért ne menjünk bele, mert ez a központi bankokat valamiért szemmel láthatóan nem izgatja. Sokkal jobban izgatja, hogy a negatív kamatlábnak idővel lesz egy korlátja – az, hogy mi a közvetlen és közvetett költsége az alternatívának, a fizikai készpénz tartásának (gondoljunk itt többek közt a pénz őrzésére, szállítására és tárolására).

És ezzel visszaértünk az 500 euróshoz. Ugyanis minél kisebb helyen tárolható adott pénzmennyiség, annál alacsonyabbak lesznek a fent említett készpénztartási költségek, annál előbb jön el az a határ, ami alá még a jelenleginél is hatástalanabb lesz kamatlábat csökkenteni. Tehát az 500 eurós bankjegy eltüntetése egy kicsi, de határozott lépés a potenciális negatív kamatláb lejjebb eresztésének irányába. Felkészül a 100 dolláros.

Erről egy homeopátiás párhuzam jut az eszembe. Mivel ezen szerek hatása kimerül a placebóban, ezért csecsemők esetén semmi értelme nem lenne alkalmazni. Illetve dehogynem, ugyanis a placebo jelen esetben a szülőkre hat, akik megnyugodnak, hogy tettek valamit a betegség ellen. A tőzsdén a jelenséget „illusion of control bias”-nak hívjuk és mint minden érzelmi torzítás esetén, küzdünk ellene.
Tehát mondhatnánk, hogy hatni nem hat, de legalább a pénzügyi világ egyes szereplői jobban alszanak a negatív kamatlábaktól, csak sajnos van egy nagy különbség: a homeopátia biztosan nem árt.

Ha már ezt a jegybanki manővert felgöngyöltük, nézzük meg, mik profitálhatnak a készpénzen kívül a negatív kamatkörnyezetből és a számlapénz népszerűségének csökkenéséből. Széfgyártó fő profillal rendelkező tőzsdei vállalatokat ugyan nem találtam és bitcoint sem könnyű Tartós Befektetési Számlára kötni, de van, amit igen. Ez a négy és fél év árfolyamesés után ismét éledezni látszó arany: