Az Alitalia utolsó járata

Cagliari-Roma, csütörtökön volt az Alitalia utolsó járata, aztán viszonthallás, megszűnik az évtizede csődben lévő állami cég. Az olasz adófizetők 10 milliárd eurója ment rá. Az Európai Bizottság meg soha nem volt elég tökös ahhoz, hogy a versenyt torzító tiltott állami támogatást, amit nyakló nélkül öntöttek bele, elkaszálja. Mire van a Bizottság?

Nem kell állami légitársaság, nem kell nemzeti légitársaság, ezt a funkciót a piac kiválóan ellátja. Nem sok jobb történt az elmúlt évtizedben az adófizetők szempontjából, mint a pénznyelő Malév csődje.

Szóval viszlát, Alitalia, sose gyere vissza – még akkor se, ha az olaszok persze, híven magukhoz, megint létrehoztak egy kisebb állami repülő céget, az ITA-t, hogy ne rikácsoljon a szakszervezet annyit. Nem kérdés, hogy a verseny ki fogja nyírni, aminek köszönhetően tizede áron repülhetünk, mint pár évtizede, amikor kéthavi fizu volt egy repjegy. Megeszi reggelire a Ryanair meg a Wizz Air és a többiek, ha nem kap támogatást, ami nem csupán az adófizetők pénzének elégetése, de a tiszta piaci verseny, ami közérdek, ellehetetlenítése.

Forrás: Vakmajom a Facebookon