Az államnak a pénzedre fáj a foga!

Az ÁKK szeretne több állampapírt eladni a lakosságnak, és ennek érdekében kampányt indít:
https://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/allampapirokat_nepszerusito_kampanyba_kezd_az_akk.161215.html

Logikus, hogy több állampapírt szeretnének eladni a lakosságnak, hiszen ez a kereslet növelése miatt növelhetné az állampapírok árát, azaz csökkenthetné az állampapír-hozamokat. De persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen ha a lakosság hirtelen nem kezd nagyon új megtakarításokat felhalmozni, akkor csak a jelenlegiek ide-oda tologatása zajlik majd. Például kiveszik a bankokból, befektetési alapokból a pénzt, és közvetlenül vesznek állampapírokat. Ez a bankok betéteit csappantja meg, akiket egyébként is már az ág is húz, és mivel nem engedhetik meg a betétállomány csökkenését, ezért magasabb betéti kamatokkal fognak válaszolni, hogy visszaszerezzék elpártolt betéteseiket (amire az államnak kell majd ismét ráígérnie és így tovább). Ehhez adódik még hozzá a tőkemenekítés nagy tragédiája is: sok pénz ment ki az országból az elmúlt hónapokban biztonságosabb helyeket keresve, s a folyamat valószínűleg folytatódni fog, ami azt jelenti, hogy egyébként is csökken az elérhető források nagysága idehaza – ráadásul a kimenekült pénzek jó ideig nem fognak visszatérni.

Mit jelent mindez? Egyre kevesebb az országban a megtakarítás, az elérhető forrás, és ráadásul ezért a csökkenő mennyiségért is versenyezni fognak az állam és a bankok, tehát könnyen lehet, hogy tartósan magas (reál)kamatszintekre kell berendezkedni idehaza. Ez nem túl jó hír, mivel a folyamat (drága, dráguló források) természetesen alacsony növekedési ütem irányába hat Magyarországon. Ezért sem szabad elüldözni a megtakarítókat, nem jár vele jól senki.

Egyébként ha már az ÁKK-nál tartunk, az új 2015/J jelű állampapír valószínűleg a legjobb, lakosság számára is elérhető termékük: infláció+5% hozamot fizet (mindig a novemberi inflációt vizsgálják meg ahhoz adnak 5%-ot), az első évre ezen belül 9,3%-ot. Szerintem ez nagyszerű lehetőség a lakosság számára: ráadásul kis tételekben is elérhető, az ÁKKnál megvásárolható, akár TBSZ számlára is helyezhető. 5% reálkamat nagyon-nagyon sok, ennyit kitermelni nem könnyű máshol sem, érdemes megfontolni. Bővebben itt:
https://www.akk.hu/object.EA2DD32D-E12D-4CF0-9597-3969D43EDB37.ivy

Forrás: zsiday.hu