Az Egyesült Államok legnagyobb showja

Vasárnap tartják az Egyesült Államok legnagyobb showját, ami a szokásos, februárban megrendezésre kerülő Super Bowlt jelenti. Az NFL, azaz a nemzeti futball-liga fináléja olyan erővel bír, hogy még a The Last of Us szuperprodukció új epizódjának vetítése is előrébb jön egy nappal. Super Bowl találkozóval egy időben természetesen más jégkorong vagy kosárlabda összecsapást sem játszanak. Minden csupán felvezeti a nagy estét. Talán ebből is jól érzékelhető, hogy mit is jelent az amerikai futball a sportág szülőhazájában.

Mit jelent az Egyesült Államokban az amerikai futball?

Ha rövidek akarnánk lenni, akkor azt is mondhatnánk: mindent. Az amerikai emberek élete összefonódik a számunkra csak furcsán (amerikai) futballnak nevezett játékkal. Az Egyesült Államokban ugyanis a futball, ezt a játékot jelenti, és nem azt, amit a világ összes országában beazonosítanak, ha meghallják ezt a szót. Pedig ugye ezt a sportot sokkal inkább játsszák kézzel, mintsem lábbal. Az Egyesült Államokban a mások által ismert játék, soccer néven fut. Az Egyesült Államok hiába rendezett 1994-ben labdarúgó-világbajnokságot, és hiába ismétlik ezt meg 2026-ban is, (Mexikóval és Kanadával közösen) az amerikai labdarúgás még mindig leginkább arra képes, hogy levezetni csalogassa magához az éppen mostanság visszavonuló Gareth Bale-t és hasonszőrű társait.

Az amerikai futball köré viszont minden szerveződik. Az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepének tartott hálaadás napján például egész nap futball megy a televízióban. A családok összejönnek és gyakorlatilag kora délutántól követik a mérkőzéseket az ország minden pontján, egy mindig csütörtökre eső napon. Talán az Angliában meghonosodott Boxing Day hagyománya volt ehhez hasonlítható, amely december 26-án mindig garantáltan egész napos játékot jelent. Ezek mellett az egyetemi labdarúgás olyan sikernek örvend, hogy a College Football döntőit mindig közvetlen az NFL fináléi előtt néhány héttel játsszák le, hasonlóan 70-80 ezer néző előtt, egy NFL-csapat stadionjában. De ezek a találkozók más egyéb súlyú összecsapáson is hasonló tömegeket képesek megmozgatni. Ebből a szempontból nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban a legjobban fizetett állami alkalmazottak amerikai futball edzők, évi akár 8-9 millió dolláros fizetési csekkekkel is.

A 2022-es hálaadás napi meccsek
Forrás: NFL, Twitter

De mondhatni muszáj is mindez, hiszen ezek az egyetemek termelik ki azokat a játékosokat, akik ezt követően egy teljesen új iparág gépezetének részei lesznek. Az NFL-nek, azaz a világ legértékesebb ligájának éves bevétele 17 milliárd dollár körül van jelenleg. A második helyen az MLB, a baseball-liga áll, 10 milliárd dollárral, harmadik a szintén amerikai NBA, azaz a kosárlabda-liga, 9,5 milliárd dollárral. Míg a negyedik az angol Premier League, 6 milliárd dollárnyi éves bevétellel. Az Egyesült Államok és a szigetország kapcsolatáról sokat írtam már ezen a felületen a múltban, de érthető, ha mindannyian érezzük, hogy miért törekszik annyira mindenki, hogy még magasabb szintre emelje az angol futball értékét. A potenciál ugyanis benne ragyog.

NFL Draft, ahol a legígéretesebb egyetemi játékosokat igazolják le a profi csapatok
Forrás: Reuters

Miért ekkora show a Super Bowl?

Mert az üzlet és a sport kapcsolata remekül fonódott össze. Sokat elmond már önmagában az a tény, hogy a legolcsóbb jegy a döntőre 5000 dollár, azaz magyar pénzben számolva 2 millió forint. Ez azért még a legátlagosabb amerikai számára sem természetes összeg.

Ma a Super Bowl nézettsége 100-110 millió körüli számot jelent a televízióban, ami nagyjából kétszer annyi, mint a főcsoportdöntők nézettsége, és akár ötszöröse, mint egy NBA döntő mérkőzések egyikének a nézőszáma. Ebből az adatsorból könnyen kikövetkeztethető, hogy a reklámok rengeteg pénzt megérnek. Egy 30 másodperces reklám 7 millió dollár körüli összeget kóstál. Itt viszont biztosak lehetünk benne, hogy mindenkihez eljut az üzenet. Ennek okán Schwarzenegger Zeusznak öltözve reklámozza az elektronikus meghajtású BMW-t, Bill Murray az Idétlen időkig módjára egy Jeep-ben ülve idézi fel mindenki kedvenc darabját. Egy szóval, az érzelmeinkre és a pénztárcánkra egyaránt hatnak ezek a megoldások.

A Pepsi Steve Martinnal, a 2023-as Super Bowl-ra készített rekláma
Forrás: YouTube

Azt persze mindenki tudja, hogy az amerikai futballért inkább a férfiak rajonganak, de hogy valódi családi program szülessen meg, a szünetbeli fellépő, azaz a klasszikus halftime show mindenkit elbűvölhet. Az ilyenkor jellegzetesen hosszabb félidei szünetben minden elképzelhető sztár állt már a stadionok közepén. U2, Bruce Springsteen, Michael Jackson, The Rolling Stones, Lady Gaga, Madonna és a sor a végtelenségig folytatható lenne. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy az igazi szupersztárokra először a ’90-es évek elején fordult rá a liga, amikor a klasszikus kapitalizmus sikerei minden falat ledönteni látszottak a Szovjetunióval való hidegháborús küzdelem után.

A közvetítési jogokat pedig jelenleg 2034-ig leosztva, a CBS, a Fox, az NBC és az ABC rotálja egymás között. Érdekesség, hogy a most visszavonuló Tom Brady már 2022-ben, 10 évre szóló, 375 millió dolláros gigaszerződést kötött a Fox csatornával, ahol NFL elemző-szakértőként tevékenykedik majd.

Kik játszanak a Super Bowlban?

A finálét két olyan együttes vívja, akik talán valamennyivel az unorthodoxabb vonalat képviselik. Na, ez alatt nem azt kell érteni, hogy ne lenne történelme a két gárdának, de mégsem New York, Boston vagy Los Angeles van a fináléban csapatai révén, akik nem meglepő módon az összes amerikai liga történetében meghatározó erővel bírnak. Elég csak belegondolni abba, hogy a bostoni New England Patriots micsoda eredménysort tud felmutatni az elmúlt két évtizedből, de a jelenlegi címvédő is a Los Angeles Rams csapata. Ha pedig a baseball-liga fontos szereplőjére, a New York Yankees együttesére, vagy az amerikai kosárlabda-liga két nagy gigászára, a Los Angeles Lakersre és a Boston Celticsre gondolunk, akkor ezt a dolgot nem is igen kell tovább magyarázni. A New York Knicks kosárlabdacsapata és a New York Giants amerikai futballcsapat ugyan ritkán muzsikál fényesen, de hatalmas értéket képviselnek jelenleg is. A világ legértékesebb klubja ennek ellenére mégis a Dallas Cowboys, akik a Forbes összesítése szerint 8 milliárd dollárt érnek.

A Super Bowlt viszont ezúttal a Philadelphia Eagles és a Kansas City Chiefs vívja. Az Eagles a 2017-18-as szezonban ért a csúcsra, amivel hivatalosan az első Super Bowl győzelmét aratta, amióta ebben a formában életre hívták a sorozatot. Kansas City Chiefs pedig sorra játssza a Super Bowl döntőket, minek hála egy új szuperhőst szerzett a csapat 2017-ben. A csodagyerekből csodafelnőtté vedlett Patrick Mahomes nélkül nincs AFC döntő. Az AFC, az amerikai liga egyik főcsoportja a kettőből, amelynek most már zsinórban ötödik alkalma volt, hogy Chiefs és persze Mahomes benne szerepelt. Ebből az öt döntőből ráadásul hármat meg is nyert a csapat, és ha hozzátesszük, hogy az egyik vereség Tom Brady ellen esett meg, akkor még inkább érthetjük, hogy mekkora teljesítmény is ez. A Chiefs az eddigi két Super Bowl döntőjéből egyet tudott megnyerni, a másikat pedig szintén ugyancsak Tom Brady ellen veszítette el. Brady viszont már nincs, minden adott tehát, hogy Mahomes elinduljon, hogy megostromolja a nagyszerű játékos csúcsait. Az Egyesült Államok (és annak sportjai) ugyanis pont az olyan újabb és újabb legendákra éhezik, akikre mítoszokat lehet építeni. De ehhez az NFC győztes Jalen Hurts-nek, az Eagles irányítójának is lesz egy-két szava.

A fináléba jutott Chiefs és Eagles csapatok logói
Forrás: Sky Sports

A cikk szerzője Sziklai Attila

A nagy zabálás a Premier League-ben

A pillangóhatás-effektus az elmúlt években egyre komolyabb hullámokat indított el a Premier League háza táján. A világ legnézettebb, legnagyobb rajongói körrel rendelkező és persze a legtöbb pénzt bezsebelő ligája újra forradalom előtt állhat.