Az ellátási láncok költségcsökkenése, avagy egy kis pozitív hír

Az olvasók mostanában szinte csak rossz hírekkel szembesülnek, ezért amikor találkoztam ezzel a pozitív szállítmányozási hírrel, gondoltam érdemes lesz megosztani Önökkel.

Az elmúlt fél-egy év – a kínai zéró Covid politika következményeként – milliós városok, meghatározó kereskedelmi kikötők lezárásától volt hangos. A napokban a Bloomberg hírportál közölt egy chartot, amely az ellátási láncok javulását ábrázolja. Az ábrán az látszik, hogy a körülbelül ötszörösére emelkedett hajós szállítási költségek a kínai-amerikai útvonalon felével, a kínai-európai útvonalon pedig a harmadával estek.

Számos indikátor alapján a globális ellátási lánc jelentősen javult, csökkenő költségszint mellett, amely segítheti az árak normalizálódását. Ennek oka egyrészt a globális kereslet mérséklődése, másrészt a magas árak miatt a piacra érkező új szállítási kapacitások hatása.

Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Robotok, konténerhajók és ár-bér spirál

A mesterséges intelligencia és az automatizálás ugrásszerű fejlődése milyen hatással lehet a munkaerőpiacra és ezáltal az inflációra? Válaszoltunk!