Az embernek szembe kell tudnia néznie saját magával, a döntéseivel

Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere a Bankárképző oktatója is, a vele készült teljes interjú a bankarkepzo.hu-n olvasható.

Matolcsy György nemrégiben azt nyilatkozta, hogy „Egyre nagyobb egy új és erős pénzügyi válság valószínűsége a világgazdaságban”. Te mit gondolsz erről, mennyire vagy optimista?

A korszellem ma a gazdaságpolitikában nagyon leegyszerűsítve azt mondja, ha gyenge a gazdasági növekedés, vess be mindent: tartsd nullán a kamatokat, mennyiségi lazítással a hosszú kamatokat is, az állam költsön sokat, a költségvetések bátran menjenek negatívba, hiszen egy ország a saját devizájában bármeddig eladósodhat. És valóban, bár a 2008-as pénzügyi válság nagy volt és sokáig tartott, eleinte ezeket az eszközöket is bátortalanabbul használták, végül fellendültek a gazdaságok. Ugyanezek a módszerek most a koronavírus válság során is segítettek. Igaz, hogy közben eszközárbuborékok fújódhatnak, de amíg nincs tartósabban magas infláció, addig lehet stimulálni, nem jelentenek problémát az adóssághegyek. Én nem vagyok ennyire pesszimista, hogy ez komoly valószínűséggel erős pénzügyi válsághoz vezetne. Legalább ekkora eséllyel el tudom képzelni azt is, hogy ez a gazdaságpolitika statgflációt eredményez, ahol alacsony növekedés mellett magas infláció lesz. Egyszer csak azt látjuk majd, hogy adott egység növekedés eléréséhez egyre több hitelfelvételre lesz szükség, és ezek negatív mellékhatásai mellett már nem éri majd meg ezt az eszközt alkalmazni. Ez inkább egy kifulladásszerű lassulást jelent majd, nem egy hirtelen zuhanást.

Sikeres portfóliómenedzserként biztos sok ismerősödtől megkapod a kérdést, hogy mibe érdemes most fektetni. Mondanál nekünk is egy tippet?

Távolabbról kezdeném. Az ismerőseim körében, de a statisztikák is ezt mutatják, meglepően sokan tartják a kisebb-nagyobb megtakarításukat bankbetétben, nem foglalkoznak vele, így biztosan nulla hozamot érnek el. Ha már csak kockázatmentes befektetésben gondolkozik valaki, akkor is érdemes ezt a pénzt Magyar Állampapír Pluszba tenni, hiszen akkor átlagosan kb. 5% nominális hozamot lehet elérni öt év alatt. Emellett azt is gondolom, hogy kockázatos befektetésnek is helye van a portfólióban, szerintem vannak ennél magasabb megtérülést ígérő részvények a piacon, akár euróban is, ilyeneket igyekszem tartani a Hold Expedíció Alapban. Ugyanígy részvényalap kategóriában szoktam ajánlani a Hold Részvény Befektetési Alapot, Cser Tamás kollégám vezetésével a csapatunkon belül velem együtt öt-hat elemző dolgozik azon, hogy ebben az alapban mindig a legvonzóbb részvényeket tartsuk. Ez az alap átlagosan évi 12,5%-ot csinált az elmúlt tíz évben az ügyfeleknek. Egy-egy konkrét részvényt most nem szeretnék kiemelni, de aki kíváncsi akár az én, akár más alapkezelők kedvenc részvénybefektetéseire, az meg tudja azt nézni a féléves, illetve éves kimutatásokat, ahol az egyes pozíciók méretezései is megtalálhatóak. Ha jól tudom külföldön is mindenhol elvárás ezeknek a kimutatásoknak az elkészítése, így a nemzetközileg híres befektetők portfóliójába is bele lehet nézni.