Az energiacégek és a fegyvergyártók raliztak, az ESG-befektetők nem örültek

Az orosz-ukrán háború kitörése óta gyűlnek a viharfelhők az egyébként is sok szkepticizmussal övezett ESG-rendszer felett. Ezek tartósan hatással lesznek a környezettudatosságot és fenntarthatóságot meghatározni hivatott szabályrendszerre? Kun-Welsz Edit, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője válaszolt a Trend FM Fintech Világa Zöld Pénzügyi Percek rádióműsorában.

„Az ESG-nek alapvetően az lenne a fő célja, hogy segítse a befektetőket abban, hogy sokkal jobban lássák és mérni tudják a fenntarthatósági kockázatokat. Tehát kockázatkezelésről van szó, a nemrég kitört háború pedig nagyon sok rizikófaktort vet fel, köztük olyanokat is, amelyekről, habár tudtuk, hogy előfordulhatnak, mégsem tulajdonítottunk nekik megfelelő figyelmet” – magyarázta a portfóliókezelő, aki szerint éppen emiatt kérdéses, hogy például hogyan kerülhettek ESG-alapokba orosz részvények, és miért nem derült ki, hogy ez nem annyira jó ötlet.

Hozzátette, az ESG „hibái” kapcsán az is érdekesség, hogy amióta ez a szabályrendszer létezik, vannak bizonyos szektorok, amelyeket nagyon negatívan értékelnek a „fenntarthatóságnak megfelelő” szereplők.

„Például fosszilis energiahordozóknak kitett cégek és beszállítóik vagy kizárásra kerülnek az ESG-alapokból, vagy jelentősen alulsúlyozzák őket. Azonban a háború következtében láthattuk, hogy ezen vállalatok árfolyama szárnyalni kezdett, miközben az ESG-befektetők szomorúan nézhették végig, hogy az ő hozamuk elmarad a hagyományos alapok hozamától, ugyanis kimaradnak ebből a raliból” – hangzott el Kun-Welsz Edittől.

Egy másik érdekes példa is szóba került: a fegyvergyártók esete. Mint elhangzott, ezek a cégek nemhogy alulsúlyozottak voltak, hanem teljesen kizárásra kerültek a mindenféle ESG-szempontokat figyelembe vevő alapokból – közben az ilyen profilú vállalatok árfolyama is jelentősen emelkedett a háború kitörése óta (amiről éppen Kun-Welsz Edit írt bővebben a HOLDBLOG-ra).

Kun-Welsz Edit, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője

„Érdekes helyzet számomra, hogy amíg évekig működött valahogy, valamilyen fenntarthatósági meggyőződéssel a világ, azt a háború kitörése teljesen felülírta. Az energia kapcsán az lett a fő kérdés, hogy legyen, nem pedig az, hogy milyen forrásból származik. A fegyvergyártók esetében pedig már olyan gondolatok merülnek fel, hogy valójában az ő tevékenységük hasznos és fenntartható, hiszen hozzájárulnak az európai demokráciák védelméhez” – fejtette ki a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.

A rádióinterjúban kérdés volt még:

Miért nem egységesek és igazán hasznosak a vállalati ESG-jelentések?

Vannak olyan ágazatok, amelyek alacsonyabb karbonlábnyomot hagynak, mégis, a benne érintett cégek felelőtlenek. Ez fordítva is igaz, nem ritka, hogy „szennyező” ágazatban érintett vállalat nagy energiákat fordít az ESG-felelősségre. Hogyan lehet kivédeni ezt a paradoxont?

Transzparens az „ESG-világ”?

Hullócsillagok

Óriási választék, divatos ruhák, elérhető ár, gyors kiszállítás. Ha ruhavásárlásról van szó, ezek a legfontosabb tényezők, amiket figyelembe vesz a fogyasztó. A négy szempont metszetében találjuk a kizárólag online működő ruhakereskedőket. Ezek a cégek a koronavírus-járvány alatt hatalmas felfutást éltek meg, most viszont elszenvedői a jelenlegi magas inflációs környezetnek és a fizikai világba visszatérő életnek.