Az energiaválság hozza el az európai gazdaság összeomlását?

Augusztus folyamán az európai gázárak megduplázódtak, a nyár folyamán összességében megnégyszereződtek a már akkor is nagyon magas szintjükről! Pénteken nagyjából 1400 Ft /m3 volt idén decemberre a gázár a holland határidős gázkereskedésben. 2023 egészére is közel 1300 Ft /m3 adódik (Magyarországon a lakosság mindennel együtt 102, az átlagon felüli fogyasztásért egyelőre 747 Ft-ot fizet). Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani.  

Miért? Nézzük meg, mit jelentenek ezek az árak például Magyarországon! Nem tudjuk pontosan mekkora lesz az alkalmazkodás, de még a kormány gázáremelése után (ami pár hete még elég beavatkozásnak tűnt, de ilyen árak mellett már biztosan nem elegendő!) is a hazai lakossági fogyasztás jelentős része támogatott marad, és ezek alapján –amennyiben a jelenlegi tőzsdei árak fennmaradnak – évente nagyjából 3000-4000 milliárd Ft költségvetési terhet jelentenek, ami a hazai GDP 5-7 százaléka. Ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani – azaz ha a gázárak itt maradnak, akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, ami miatt minden másra kevesebbet fognak költeni az emberek, tehát a fogyasztás, a GDP fő hajtóereje csökkenni fog. Eközben az ipar és szolgáltatás területén ilyen gázárak mellett egyrészt óriási infláció, másrészt csődök és elbocsátási hullám jön. Tehát miközben a lakossági fogyasztás visszaesik, a termelő szektor is zsugorodik, és nő a munkanélküliség. Közben szűkülnek a monetáris kondíciók az egekbe szökő kamatok miatt, tehát csökken a hitelkihelyezés, és ha ez nem lenne elég, még a kormányzat is megszorít.

Zsugorodás mindenhol, minden szektorban, sehol egy ellensúly.

A gyengülő forint pedig még rátesz egy lapáttal az inflációs nyomásra. Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval. Európa számos országában hasonló folyamatok zajlanak, bár kétségtelen, hogy mi vagyunk talán a legsebezhetőbbek.

Mi lehet a megoldás?

A tőzsdék/piacok történetében gyakran előfordult, hogy amikor már a szabad piac kezdett nagyon terhes lenni/fájni, akkor a kormányzatok egyszerűen betiltották a kereskedést bizonyos termékekkel, és/vagy központi allokálást (pl. jegyrendszer) vezettek be. Háborúkban ez mindennapos, de például 1980-ban is a nagy ezüstáremelkedés idején egyszerűen megakadályozták a vételi pozíciók felvételét.

Mivel a gázárak emelkedése nagyon fáj, és elképesztően begyorsult, ezért nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon. Ettől még minden probléma nem fog megoldódni, hiszen ez azt jelenti, hogy adagolni kell a gázt, el kell dönteni ki, mikor, mennyit kap: az ipar egy részét le kell még így is állítani, és a lakossági árak is magasak lehetnek, de legalább a jövőbeli bizonytalanság réme megszűnne. Viszont ez csak úgy működik, ha minden ország jelentősen csökkenti a fogyasztását: ez vagy hidegebb lakásokat vagy (per és) leálló ipart jelent.

Európában tehát durva energiaválság van, amely a jelenlegi árak fennmaradása esetén mély recesszióhoz vezethet. A helyzet Magyarországon még rosszabb. Megoldás nincs, de a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusok könnyen felfüggesztésre kerülhetnek.

Öveket bekötni, mert bárhogyan is alakul, ez kemény menet lesz!

www.zsiday.hu

A fenntarthatatlan gazdaságról

Zsiday Viktor: Miközben az emberiség már felismerte, hogy a CO2-kibocsátását vissza kell fognia, ha nem akar megfőni, van egy még komolyabb és nehezebben orvosolható probléma: a szemétgyártás.