Az ESG kudarca az amerikai techcégek túlsúlya (volt?)

Szép, fontos és nemes cél, hogy a gazdasági élet egyre több szereplőjének prioritás az ESG térnyerése, magyarul a környezetvédelem, a társdalami igazságosság és a transzparens vállalatirányítás hármasának az üzleti életbe telepítése. Mégis, a jelenségnek, kifejezetten az ESG befektetési alapok működésének rengeteg hátulütője és potenciális gyengesége van. Ezeket vesézte ki a Trend FM Fintech Világa Zöld Pénzügyi Percek legújabb adása Kun-Welsz Edittel, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjével.

Kollégánk már a múlt héten is vendég volt a rádióműsorban, akkor az orosz-ukrán krízis és az energiaválság ESG-re gyakorolt hatásai kerültek szóba. Most egy sokkal inkább strukturális problémára hívta fel a figyelmet a szakember:

„Alapvetően az ESG-alapok úgy épülnek fel, hogy a jó értékeléssel rendelkező cégek kerülhetnek be oda, ami nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy a gyakorlatban is igazán fenntarthatósági célokat szolgáló vállalatokból épülnek fel az ilyen alapok. Veszélyes mottó, hogy „minél több adat van rólad, annál jobban néz ki, ahogy viselkedsz!”.

Kun-Welsz Edit szerint ezt példázza az utóbbi évek azon trendje, hogy az ESG-alapokban nagy súlyba kerültek az amerikai technológiai cégek, hiszen nekik volt-van sok pénzük ahhoz, hogy a szükséges riportokat el tudják készíteni.

„Az elmúlt két évben, főleg a koronavírus-járvány kitörése óta, nagyon sok olyan cikket lehetett olvasni, hogy az ESG-alapok teljesítménye szárnyal, ide áramlik a legtöbb pénz, igazi hype-termék lett belőlük. Ezt a tendenciát jelentős mértékben a nagy amerikai techcégek szárnyalása hajtotta, ugyanis az alacsony hozamkörnyezetben, egy olyan világban, amiben a befektetők mindenhol a hozamot keresték, egyszerűen ezeket a vállalatokat találták meg, majd a járvány kitörése után pontosan ezen cégek kerültek előnyösebb helyzetbe, ami szintén tovább fűtötte az árfolyamukat. Azonban ha hosszabb távon, általánosabban, a piac egészét vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a fenntartható módon befektető alapoknak, ETF-eknek statisztikai értelemben nincs szignifikáns eltérése a „normál” társaik teljesítményétől

– magyarázta a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.

A rádióinterjúban kérdés volt még:

„Az ESG-befektetés garantált hozam, ezen vállalatok biztosan erősödni fognak a jövőben” – hangzik el gyakran. Biztosan így van?

Megfelelőek az ESG-keretrendszer mérőszámai?

Mi az a greenwashing? Hogyan kapcsolódik ide a Deutsche Bank-botrány?

Kun-Welsz Edit szerint növekedni fog az etikus, valóban fenntarthatóságra törekvő befektetők és cégek súlya az ESG-világban?

Az energiacégek és a fegyvergyártók raliztak, az ESG-befektetők nem örültek

Az orosz-ukrán háború kitörése óta gyűlnek a viharfelhők az egyébként is sok szkepticizmussal övezett ESG-rendszer felett. Ezek tartósan hatással lesznek a környezettudatosságot és fenntarthatóságot meghatározni hivatott szabályrendszerre? Kun-Welsz Edit, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője válaszolt a Trend FM Fintech Világa Zöld Pénzügyi Percek rádióműsorában.