Az év alapkezelője a Concorde Alapkezelő

Első alkalommal ítélte oda a hazai alapkezelőket tömörítő érdekvédelmi szervezet, a BAMOSZ az év alapkezelője díjat 2001-re, a győztes a Concorde Alapkezelő lett. A szervezet az új törvényi keretek miatt módosította alapszabályát, és a befektetési alapokon túl a vagyonkezelés szélesebb körével, így a nyugdíjpénztárakkal is foglalkozik majd.

A BAMOSZ (Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége) május végi közgyűlésén először adták át az „év alapkezelője” díjat, a 2001-es évre. A díjat a Concorde Alapkezelő Rt. kapta. A jelenleg 21 (az év elején még 19) tagú szervezetből egyébként a díj elnyeréséért hatan adtak be pályázatot, amelyet egy, a PSZÁF, a Keler, a BAMOSZ és a média (köztük a Napi Gazdaság) képviselőiből álló zsűri bírált el. Az értékelés szempontjai között volt például az alapkezelő üzleti-etikai jó hírneve, jogszerű működése, az alapok hozama benchmarkjukhoz (irányadó hozamukhoz) képest, a szervezet innovativitása vagy az alapokról szóló információk elérhetőségének színvonala.

A közgyűlésen módosították az érdekképviseleti szervezet alapszabályát, mivel az új tőkepiaci törvény az alapkezelőket a vagyonkezelési üzletág többi területén is engedi működni. Ezért felmerült az igény, hogy a befektetési alapok képviseletén túl a szövetség a vagyonkezelés szélesebb körének (nyugdíjpénztár-kezelés, portfóliókezelés) érdekeit is vállalja fel.

A közgyűlés a különböző okokból megüresedett helyekre két új elnökségi tagot választott Cseh György (CIB Alapkezelő) és Salgó István (ING Alapkezelő) személyében. Módosították a szervezet etikai kódexét a törvényi változások nyomán. Két új tagot is felvettek, a Generáli Alapkezelőt és a Reálszisztéma Alapkezelőt.

E.J.

Forrás: Napi Gazdaság – 2002. június 4.