Az idősek inkább „feláldozhatók”, mint a fiatalok? Az okos autó dilemmái…

Ráadásul, ha fitt vagy, akkor értékesebb vagy, hát még ha terhes, de semmiképpen se legyél bűnöző vagy kövér!

Régi téma, amire egy új kutatás elég erős visszajelzést talált. A kutatás a világ 130 országából, közel félmillió ember megkérdezésével, 40 millió válasz értékeléseként, végül a tudományos világ egyik legelismertebb lapjában a Nature-ben jelent meg.

Régóta szó van már arról, hogy az önvezető technológiának nemcsak a technikai megvalósítása nehéz, hanem komoly morális dilemmákat is felvet. Klasszikus probléma, hogy egy balesetben, ha elkerülhetetlen valamely gyalogos elütése, hogyan döntse el az önvezető autó, hogy a zebrán lévő járókelők közül, melyiket üsse el. Továbbá az a kérdés is idetartozik, hogy inkább a sofőr életét védje vagy a babakocsit tologató terhes járókelőét. Melyik a fontosabb?

Azt a statisztikákból tudjuk, hogy az anyósülés a legveszélyesebb hely az autón belül, ugyanis a sofőr, önvédelmi reflexeinek köszönhetően, általában magát védi az anyósülés kárára (nem véletlenül hívjuk azt anyósülésnek magyarul…). De mi a helyzet akkor, ha ezt a dilemmát az önvezető autóban egy számítógép fogja mérlegelni, aminek már a programozáskor meg kell mondjuk, hogy hogyan döntsön majd helyettünk? Ez nem technológiai kérdés, hanem kőkemény morális dilemma.

A tanulmány írói egy online kérdőívben több mint 40 millió választ gyűjtöttek össze erről a kérdésről. Jó eséllyel ez az eddigi legszélesebb, legreprezentatívabb felmérés arról, hogy vajon mit is gondolunk erről mi emberek. Hát lássuk az ábrát:

A sávok azt mutatják, hogy kit kíméljen meg inkább az autó. Vagyis ez alapján a kutatás azt találta, hogy ha elkerülhetetlen az ütközés és jobbra rántva a kormányt egy macskát ütünk el, balra rántva pedig egy babakocsit, akkor inkább rántsa jobbra a kormányt az önvezető autó, mert a macska inkább „feláldozható”, mint a babakocsi. Talán ez érthető is. Az már érdekes azonban, hogy egy bűnöző értéke nagyjából a kutya és a macska között van… Egy kislány (ha csak kicsit is, de) „többet ér” mint egy fiú. Egy atletikus alkatú embert védeni kell, míg az elhízott inkább „feláldozható”. Az idősekhez képest pedig a fiatalok nagyobb védettséget kellene élvezzenek.

Morbid a számokkal játszani, de előbújik belőlem az egyedi kockázatot csökkenteni akaró befektető egy ilyen chart láttán. Ez alapján a bűnöző azzal védené magát a legjobban, ha babakocsit tolna? Egy idős nő pedig sokat javítana túlélési valószínűségén azzal, ha egy orvosba karolva menne át a zebrán. És vajon honnan fogja tudni az autó, hogy ki az orvos és hogy a nagy nő nem kövér, hanem terhes?

E dilemmák mellett is igazi társadalomtanulmány a kutatás, aminek a következtetései bőven túlmutatnak az önvezető technológián. Akit érdekel, itt tud jobban elmélyedni benne a Nature holnapján.