Az idősek inkább „feláldozhatók”, mint a fiatalok? Az okosautó dilemmái

Ráadásul, ha fitt vagy, akkor értékesebb vagy, hát még ha terhes, de semmiképpen se legyél bűnöző vagy kövér!

Régi téma, amire egy új kutatás elég erős visszajelzést talált. A kutatás a világ 130 országából, közel félmillió ember megkérdezésével, 40 millió válasz értékeléseként, végül a tudományos világ egyik legelismertebb lapjában, a Nature-ben jelent meg.

Régóta szó van már arról, hogy az önvezető technológiának nemcsak a technikai megvalósítása nehéz, hanem komoly morális dilemmákat is felvet. Klasszikus probléma, hogy egy balesetben, ha elkerülhetetlen valamely gyalogos elütése, hogyan döntse el az önvezető autó, hogy a zebrán lévő járókelők közül kit üssön el. Továbbá az a kérdés is idetartozik, hogy inkább a sofőr életét védje vagy a babakocsit tologató terhes járókelőét. Melyik a fontosabb?

Azt a statisztikákból tudjuk, hogy az anyósülés a legveszélyesebb hely az autóban, ugyanis a sofőr, önvédelmi reflexeinek köszönhetően, általában magát védi az anyósülés kárára (nem véletlenül hívjuk azt anyósülésnek magyarul…). De mi a helyzet akkor, ha ezt a dilemmát az önvezető autóban egy számítógép fogja mérlegelni, aminek már a programozáskor meg kell mondjuk, hogy hogyan döntsön majd helyettünk? Ez nem technológiai kérdés, hanem kőkemény morális dilemma.

A tanulmány írói egy online kérdőívben több mint 40 millió választ gyűjtöttek össze erről a kérdésről. Jó eséllyel ez az eddigi legszélesebb, legreprezentatívabb felmérés arról, hogy vajon mit is gondolunk erről mi emberek. Hát lássuk az ábrát:

A sávok azt mutatják, hogy kit kíméljen meg inkább az autó. Vagyis ez alapján a kutatás azt találta, hogy ha elkerülhetetlen az ütközés és jobbra rántva a kormányt egy macskát ütünk el, balra rántva pedig egy babakocsit, akkor inkább rántsa jobbra a kormányt az önvezető autó, mert a macska inkább „feláldozható”, mint a babakocsi. Talán ez érthető is. Az már érdekes azonban, hogy egy bűnöző értéke nagyjából a kutya és a macska között van… Egy kislány (ha csak kicsit is, de) „többet ér”, mint egy fiú. Egy atletikus alkatú embert védeni kell, az elhízott inkább „feláldozható”. Az idősekhez képest pedig a fiatalok nagyobb védettséget kellene élvezzenek.

Morbid a számokkal játszani, de előbújik belőlem az egyedi kockázatot csökkenteni akaró befektető egy ilyen chart láttán. Ez alapján a bűnöző azzal védené magát a legjobban, ha babakocsit tolna? Egy idős nő pedig sokat javítana túlélési valószínűségén azzal, ha egy orvosba karolva menne át a zebrán. És vajon honnan fogja tudni az autó, hogy ki az orvos és hogy a nagy nő nem kövér, hanem terhes?

E dilemmák mellett is igazi társadalomtanulmány a kutatás, aminek a következtetései bőven túlmutatnak az önvezető technológián. Akit érdekel, itt tud jobban elmélyedni benne a Nature holnapján.

Archívumunkból (2019)