Az infláció 5 százalék fölé emelkedését általában recesszió követi

Korreláció? Kauzalitás? Az inflációnak rengeteg oka lehet. Az egyik, hogy a ciklikus gazdaságban akkor jelenik meg a magas infláció, ha a kapacitások (például a munkaerőpiac) már beteltek, ha a kínálati oldal már nem tud mennyiséget növelni, csak árat. És a telített munkaerőpiacon a munkás is árat emel. Amikor ide elér egy gazdaság, akkor azt általában lassulás követi, hiszen növekedni már nincs hova. Ezért szokott recesszió jönni.


De ha nem ciklikus oka lenne az inflációnak? Hanem például átmenetileg (?) megugró energiaárak? Ez esetben a recesszió nem törvényszerű, de attól még jöhet. Például, mert a fogyasztót eléggé bántja a magas energiaár ahhoz, hogy máshol spóroljon. Fél év múlva meglátjuk.

Miért gyenge a forint?

Vélemény: Magyarország gazdasági teljesítménye erősebb forintot indokol. A fő probléma nem az inflációval vagy a kamatokkal van, sőt még csak nem is (közvetlenül) Oroszország tehet róla. Brüsszellel kellene megegyezni; a helyreállítási alap folyósítása mellett az olcsó uniós hitel sem ártana az országnak.