Az influenszer az új űrhajós – Mi leszel, ha nagy leszel?

Nagyra nyílt az olló a nyugati és kínai gyerekek “szakmatervezési” trendjei között. Az amerikai és brit kisiskolások között már háromszor annyian akarnak közösségi médiás influenszerek lenni, mint űrhajósok.

Viszont Kína még kitart: a helyi 8-12 évesek több mint fele (56 százaléka) az űrbe készül, mindössze 18 százalékuk akar influenszerkedni – derült ki a Harris Poll és a Lego riportjából.

Miért a nagy eltérés?

– Miközben Amerikában 50 éve volt újdonság az űrkutatás, illetve rocksztár-kategóriás nemzeti hős Neil Armstrong, Kínában most, az utóbbi években robbant be az ágazat. Egy másik felmérésben a kínai gyerekek 95 százaléka válaszolta, hogy élne a Föld bolygón kívül, az amerikai és brit iskolásoknak csak 70 százaléka.

– Az influenszerség azért lehet kevésbé népszerű Keleten, mert a kínai gyerekek jóval korlátozottabb keretek között mozoghatnak az oldalakon, így egészen más a közösségi média súlya és szerepe az életükben. Például a TikTok helyi verziója (Douyin) 14 év alatti felhasználóknál maximum napi 40 perc használatot engedélyez este 10 és reggel 6 között, és erősen szabályozott tartalmakat mutat.

Szakmák népszerűségének százalékos megoszlása, háromezer (8-12 éves) gyerek válasza alapján.
A kitöltők egyszerre három lehetőséget jelölhettek meg.

A bitcoin (még?) nem messiás

A kriptók 2022-ben nem lettek messiások, nem szabadítottak meg minket a fiat pénztől, a jegy- és kereskedelmi bankok, illetve kormányok (gonosz?) szövetsége által vezérelt gazdasági berendezkedéstől.