Az ingatlanbefektetés alkonya

Ügyfélkörünk jelentős része a tipikus hobbi-ingatlanosok közé tartozik. Mivel a családi vagyonuk néhány százmillió forintos értékű, ezért gyakran adódik benne egy-két olyan lakás, ami nem saját használatra van, hanem befektetési célra. Az elmúlt években rendszeresen találkoztam olyan esettel, amikor épp ki kellett utalnunk valamilyen lakás vételár részletet, ez pedig jó alkalmat adott a beszélgetésre és tájékozódásra a témában.

Azóta azonban, hogy a magyar állam bejelentette a megemelt kamatú lakossági állampapírok kibocsátását, illetve azok kamatadójának eltörlését (2019. március végén és április elején), egyetlen ügyfelem sem jelzett lakásvásárlási szándékot. Ismétlem, nulla fő. Senki. Én nagyon látványos, határozottan érzékelhető fordulópontnak látom ezt.

A folyamat teljesen logikus persze, engem csak a gyors lefolyása lepett meg. Az OTP Jelzálogbank becslése szerint a nettó bérbeadási hozam népszerű, fővárosi kerületekben az alábbi.

Bp IX. ker.

5,9 %

Bp XIII. ker. 5,9 %
Bp VI. ker. 5,8 %
Bp VII. ker. 5,4 %
Bp XI. ker. 5,1 %
Bp V. ker. 4,9 %

A kalkulációjuk kapcsán negatív plusz információként hozzátenném, hogy a fenti számokat úgy kalkulálták, hogy folyamatos kiadással számolnak, évi csupán 0,5% amortizációval, és 0 Ft bútorozási költséggel, illetve szintén 0 Ft költséggel a bérleti díjak beszedése kapcsán. Ugyanakkor, pozitív tényező, hogy ebben nincs a lakás további felértékelődésére becslés. Pedig ez utóbbi természetesen hozhat még tisztes hasznot.

Általánosságban mégis úgy vélem, hogy a lakássági állampapírokkal adómentesen elérhető 4,95%-os éves átlagos fix hozam mellett a hobbi szintű ingatlan befektetők nem fognak a jövőben már vásárolni. Innentől sokkal inkább a saját használatra (jellemzően hitelből) vásárló polgárok fognak a lakáspiac vételi oldalán állni.