Az ismeretlen milliárdos

90 éves korában elhunyt Peter Buck, aki a Subway szendvicsező lánc társalapítója. 1965-ben atomfizikusként dolgozott nukleáris erőműveknél, amikor egy barátja fia, az akkor 17 éves Fred DeLuca megkérdezte tőle, nincs-e valami ötlete, miből fizesse a tandíjat, kéne egy kis lóvé. Mr. Buck gyerekkorában látott egy olasz szendvicsezőt, ahol mindig tömegek álltak sorba, a pult mögötti eladó hölgyön meg aranyékszerek lógtak. Hát ebből az emlékből kiindulva azt tanácsolta, hogy nyisson egy hasonlót, hátha bejön, és akkor nem lesz gond a tandíjjal, és beszállt 1000 dollárral.

Ebből lett mára a klasszikus amerikai álom, kapitalista sikertörténet, a világszerte 40 000 egységgel büszkélkedő lánc – és Peter Buck egy olyan dollármilliárdos, akit senki fel nem ismert az utcán. Nem különösebben kérkedett a vagyonával, 16 éves kocsival töfögött és heti 5 Subway szendvicset evett, pedig a megszerzett vagyon nagyját aztán jótékony célokra fordította, tehát akár mutogathatta is volna magát.

Igaz, a vállalkozás 15 évig egy szem profitot sem termelt, szóval türelme is volt az üzlethez. Ez a 15 évig kitartó türelem a figyelemre méltó a történetből, és persze a szerény láthatatlanság. Mindkettő meg is fialta a teljesen megérdemelt gyümölcsét – és a köznek adóbevételek garmadát és munkahelyek százezreit hozta létre.

Tán egyetértett Senecával, aki szerint jól élt, aki jól rejtőzködött.

Forrás: Vakmajom a Facebookon