Az MNB nekiment az inflációnak, és egy kicsit a kormánynak is

A teljes cikk a 444.hu-n olvasható.

Komoly bejelentéssel kezdte a hetet Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: a Reutersnek azt nyilatkozta ugyanis, hogy az MNB júniusban várhatóan emelni fog az alapkamaton. A bejelentés hatására máris 0,7 százalékkal erősödött a forint árfolyama az euróhoz képest.

A kamatemelés lebegtetésében vannak váratlan és kevésbé váratlan elemek is, amelyek miatt kicsit nehezen érthető, hogy miért pont most tett ilyen nagy bejelentést a jegybank. A kamatemeléssel az MNB olyan folyamatokra reagál, amelyek világszerte tapasztalhatók most, hogy a járvány Nyugaton lecsengőben van. Viszont azt is jelezheti, hogy a Matolcsy György vezette jegybank és a kormány eléggé máshogyan ítéli meg a gazdaság helyzetét, és ilyen éles nézetkülönbség tíz éve először fordul elő.

A kamatemelés többek között az indokolhatja, hogy világszerte arra lehet számítani, hogy a járvány után jelentősen megugrik majd az infláció. A kérdés, hogy mennyire és mennyi időre. Ennek több oka van. Egyrészt a járvány alatt a válságkezelő költségvetési és monetáris politikai lépések miatt rengeteg pénz került a gazdaságba. Másrészt a járvány után azok az emberek, akiknek megtakarításai képződtek a járvány alatt – mert nem vesztették el a munkájukat, viszont otthon, mackónadrágban ülve nem is költöttek annyit, mint általában szoktak –, egyszerre nagy keresletet generálnak majd, amit viszont a kiesett kapacitások miatt a cégek nem fognak tudni hirtelen kielégíteni. Ez a várakozás már most hajtja az inflációt, az ipari nyersanyagok, mezőgazdasági termények és hasonlók tőzsdei árai emelkedni kezdtek.

Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója szerint ezek a nyomások még erősebben jelentkeznek a közép-kelet-európai térségben. Látszik, hogy a járvány okozta válságnak, bár komolyan érintett bizonyos szektorokat, nem lesznek olyan hosszú gazdasági következményei, mint egy „normális” válságnak, ezekben a gazdaságokban így viszonylag hamar vissza fog állni a covid előtti helyzet, amelyet munkaerőhiány és bérnyomás, valamint kapacitáshiány jellemez, folytatódik az uniós pénzek beáramlása, ismét felpörög majd az építőipar. Ezek a gazdaságok a járvány előtt már mutatták a túlfűtöttség jeleit, ezt a tendenciát pedig csak egy kis időre szakította meg a koronavírus okozta válság. Éppen ezért az egész régióban kamatemelésre lehet számítani, a cseh jegybank ezt már be is lebegtette, a román is jelezte, hogy figyeli az inflációt, eddig csak a magyar és a lengyel jegybank nem követte a többit.

Az viszont valamennyire meglepő, hogy az MNB alelnöke most, egy héttel a májusi kamatdöntő ülés előtt tesz ilyen erős nyilatkozatokat.

Móricz Dániel sem látja igazán, hogy mi indokolja a mostani bejelentést, hacsak nem az, hogy a jegybank a forint árfolyamát az euróval szemben egy lejjebbi, azaz erősebb sávba lökje, ezáltal is mérsékelve az inflációs várakozásokat. Egy ilyen verbális intervenció – ahogy a jegybankárok nagy bejelentéseit szokták hívni – indokolt lehetne egy olyan helyzetben, amikor mondjuk az ország valutája nagyon gyengülni kezd, és ezt szeretné a jegybank megállítani. Most viszont ilyenről nincs szó. Igaz, hogy a forint elég gyenge, a járványt megelőző 330 forint /euró közeli szintről 350 forint köré csúszott az elmúlt évben, de már a bejelentés előtt is enyhén erősödőben volt. Jobbágy szerint ráadásul a gazdaság nyitásával és a GDP növekedésének megugrásával további erősödésre lehet számítani a jövőben.

Egyelőre az is kérdés, hogy a mostani bejelentés után hozzányúl-e a kamatokhoz a jegybank. Az általunk megkérdezett elemzők szerint nem teljesen kizárt egy olyan forgatókönyv, hogy a mostani bejelentés már önmagában csökkenti az inflációt a forint árfolyamának erősödésén keresztül, így az MNB júniusban azt mondhatja, hogy végső soron úgy látják, már nincs szükség nagyon komoly beavatkozásra. Ennek azért kicsi az esélye, egyrészt mert májusban és júniusban még mindig elég nagy inflációra lehet számítani, másrészt pedig mert nagyon rontaná az MNB hitelességét a piaci szereplők szemében, ha egy ilyen nagy és látványos bejelentés után visszatáncolnának. Tehát valószínűbb, hogy legalább egy kicsit, de emelik a kamatot.