Az ország legnagyobb egészségügyi fejlesztése

Az ország valaha volt legnagyobb egészégügyi reformja indul el, 5,8 milliárd euró összforrással.

Nemcsak a városokban javítanak a körülményeken, nemcsak a városi kórházakat modernizálják, hanem falvakban is felszerelik az iskolai rendelőket, valamint új orvosi rendelőket építenek, így nem kell a szomszédos vagy annál messzebbi településre menni. De a krónikus betegségekkel küzdők számára is épülnek új, jól felszerelt klinikák, rehabilitációs központok, laborok, illetve speciális egészségügyi egységeket alakítanak ki a ritka és genetikai betegségben szenvedők számára.

Közel félmilliárd euróból onkológiai központot, daganatos betegségek diagnosztizálását és kezelését végző intézményeket, rákdiagnózissal foglalkozó laboratóriumokat építenek. Illetve három nagy regionális kórház épül vidéki városokban. Mindezek mellett a program lehetőséget ad az egészségügyi dolgozók képzésének finanszírozására is. Az Országos Egészségügyi Programnak köszönhetően összesen 5,8 milliárd eurót költhetnek ezekre a célokra.

A megyei kórházakról, megyei sürgősségi kórházakról, valamint monospecialitású kórházakról szóló pályázati felhívás keretösszege 1,55 milliárd euró, amelyből a meglévő épületek bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni. Az elnyerhető összeg 5 és 500 millió euró közötti, amelyből 2 százalék az önrész.

A városi kórházakról szóló kiírás esetében a keretösszeg 425 millió euró. Ebből az összegből szintén a meglévő épületek bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni. Városi kórházak esetében az elnyerhető összeg 5 és 45 millió euró közötti, míg a megyei jogú városi kórházak esetében 5 és 75 millió euró közötti. Az önrész mindkét esetben 2 százalék.

Az országban még soha nem költöttek ennyi pénzt az egészségügyi infrastruktúra kiépítésére. Az Egészségügyi Programnak köszönhetően tiszta, jól felszerelt és modern kórházak és orvosi rendelők várják majd országszerte az egészségügyi ellátásra szorulókat. Romániában.

„Kolozsvár, Iasi (Jászvásár), Craiova (Krajova) teljesen új, zöldmezős regionális kórházat kap. Az Európai Unió forrásaiból. Ahol éppen most kaptak brutális béremelést a tanárok és egyéb közalkalmazottak, ami 800 millió euróval terheli a költségvetést. Ahol éppen lemondott a miniszterelnök és a parlamenti többség új kormányfőt választott. Azt se tudod, ki az. És teljesen mindegy is, fogyó eszköz. Jogállamban.”

A szerkesztő teszi hozzá, hogy az átfogó egészségügyi fejlesztés minden mérés szerint erősen ráfér az európai „egészségrangsorokban” bőven – hazánkkal együtt – sereghajtó, globálisan középmezőnyös Romániára.

És ha már reformra váró szociális ellátórendszer: az Eurostat szerint 2022-ben toronymagasan a szomszédunkban volt a legmagasabb az elszegényedés kockázata.

Forrás: Eurostat

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.