Az OTP a leminősítés nagy vesztese

Profi befektetőket kérdeztünk arról, milyen hatása lehet a hazai részvénypiacra rövid- és középtávon Magyarország leminősítésének. Az általunk megkérdezett portfóliómenedzserek szerint a leminősítés nem éri meglepetésként a piaci szereplőket, hiszen hónapok óta erről szóltak a hírek, a negatív hatások nagy része valószínűleg már be van árazva. Ennek ellenére a bejelentést követően akár komolyabb eladói hullám is jelentkezhet a hazai részvények piacán. Az OTP és a Magyar Telekom reagálhat érzékenyen a bejelentésre, a gyógyszergyártók azonban akár profitálhatnak is a gyengülő forintból.

Horváth István, K&H Alapkezelő, befektetési igazgató

A részvénypiacokra a leminősítés nem közvetlen hatással jár, a hitelbesorolás sokadlagos szerepet játszik, a leminősítés inkább egy vélemény arról, hogy a magyar adósságpálya mennyire fenntartható, a költségvetési politika mennyire hiteles, ilyen értelemben ez a vélemény hat a növekedési kilátásokra ezen keresztül pedig befolyásolja a részvénypiaci befektetők magatartását is. Ez különösen azért érdekes, mert a hazai tőzsde legjelentősebb papírja egy bank, amelynek legfontosabb operációja a magyar. A legrosszabb hír az, hogy a Moody’s által megfogalmazott kilátás továbbra is negatív, ebből a szempontból is egyre fontosabb az EU/IMF-fel történő egyeztetés egy esetleges „védőhálóval” kapcsolatban. Az OTP-t és a Mol-t negatívan érintheti a leminősítés, és természetesen létezik az a logika, miszerint a gyenge forint az exportőröket segítheti, ezek a vállalatok tehát defenzívebbek lehetnek.

A magyar részvénypiacon elsősorban feltörekvő piaci részvénybefektetők aktívak, az ő szempontjukból nem „világvége”, ha Magyarország hitelbesorolása nem a befektetésre ajánlott kategóriába esik, de nyilván ezeknek a külföldi befektetőknek is fontos, hogy a magyar gazdaságpolitika összességében milyen perspektívát mutat, és ha a fenntarthatósággal és kiszámíthatósággal kapcsolatos véleményük nem változik, akkor az tartósan negatív tényező lehet.

Elek Péter, Dialóg Befektetési Alapkezelő, portfóliómenedzser

Magyarország leminősítése nem meglepetés, hiszen a befektetők már számítottak erre, a piaci szereplők várakozásaiba ez már nagyrészt beépült. Egy „mini pánik”, egyfajta eladói hullám nagy valószínűséggel látható lesz majd a hazai részvénypiacon, de a leminősítés összességében nem érinti majd tragikusan a magyar eszközöket. Igazából nem is a leminősítés ténye elkeserítő, hanem az, hogy a kilátás is negatív, vagyis akár további leminősítések következhetnek. Rövid távon tehát várható egy eladói hullám, középtávon pedig minden azon múlik, hogy a kormány milyen gazdaságpolitikát valósít meg.

A magyar részvények közül egyértelműen az OTP lehet a legsérülékenyebb, leminősítéseket követően a pénzügyi szektor papírjait ütik a leginkább, tehát a Moody’s leminősítést követően az OTP lehet a legnagyobb vesztes. A komoly exportkitettséggel jellemezhető Richter pedig felülteljesítő lehet, hiszen a leminősítés hatására tovább gyengült forint támogathatja az exportbevételeket, a gyógyszerpapírok általában véve is defenzívebben viselkednek.

Cser Tamás, Concorde Alapkezelő, portfóliómenedzser

Gyakorlatilag hónapok óta mindenki a magyar leminősítésről beszél, a tegnapi bejelentés tehát nem érhette váratlanul a befektetőket. A negatív hatások nagy része tehát már be lehet árazva a jelenlegi részvényárfolyamokba. A hazai részvények közül a leminősítés a Magyar Telekomot és az OTP-t érintheti leginkább negatívan. Az MTel köztudottan osztalékpapír, és mint ilyen érzékenyen reagál az állampapírhozamok változására, itt pedig valószínűleg további emelkedésre számíthatunk. Az OTP szempontjából a gyenge forint és a rosszabb makrogazdasági környezet lehet negatív. A gyógyszergyártók a magas devizabevételek miatt profitálhatnak a gyengülő forintból.

Forrás: Portfolio.hu – 2011.11.25