Az S&P500 index értékeltsége a kötvénypiac oldaláról

A hozamgörbe modell az amerikai hozamgörbe alakjából, annak meredekségéből indul ki. Az egyik legmegbízhatóbb recessziót előre jelző modellnek tartják az elemzők.

Az alábbi ábrán az amerikai hozamgörbe látható, ami normális alakot vesz fel. A rövidebb kamatok alacsonyabbak, a hosszú kamatok magasabbak. Ez a hozamgörbe arról tanúskodik, hogy a befektetőknek pozitív növekedési várakozásaik vannak a gazdasággal kapcsolatosan. Ebből adódóan inkább hosszú távon kamatemelést várnak a Fed részéről.

Forrás: Current Market Valuation

A másik esetben, ha lassulást vagy recessziót várnak a befektetők, akkor az egyben azt is jelenti, hogy kamatcsökkentést is várják a Fed részéről. Ekkor elkezdik vásárolni a hosszabb átlagos futamidejű kötvényeket, ugyanis ezeken az eszközökön jobban lehet keresni kamatcsökkentés idején, mint a rövidebb durationnel rendelkező papírokon. Az lenti ábrán az amerikai alapkamat alakulása látható.

Forrás: Current Market Valuation

A következő ábrán az látható, hogy historikusan hogyan alakultak az amerikai 3 hónapos és 10 éves kötvények hozamkülönbözetei, és a gazdaság mikor fordult recesszióba (szürkével jelölt oszlop). Láthatjuk, hogy miután a hozamgörbe inverzzé vált, vagyis a rövid távú hozam meghaladta a 10 éves hozamot (pirossal jelölt terület), 6-18 hónap elteltével recesszióba fordult az USA gazdasága.

Forrás: Current Market Valuation

Piros vonal jelöli az S&P500 index árfolyamán a kötvénypiac inverziós időszakát. Megállapítható, hogy az index esett, miután invertálódott a hozamgörbe, és recesszióba fordult a gazdaság.

Forrás: Current Market Valuation

Az utolsó ábránkon az látható, hogy a historikus átlagtól 0,5%-os szóráson belül mozog a rövid és hosszú távú hozamok különbözete.

Forrás: Current Market Valuation

Összességében elmondható, hogy a kötvénypiac gazdasági növekedést áraz. Éppen most jön ki a gazdaság a recesszióból, amit a tőzsdei árfolyamok emelkedésével szokott párosulni. A hozamgörbe modell azt mutatja, hogy ha most is jó iránymutatás a múlt, akkor az S&P500-nak nem kell esnie.