Az utolsó mentsvár reálhozam elérésére?

2020 végül is váratlanul jól zárult a globális részvénypiacokon. Mindez, párosulva a vírustól nagy pofont kapó fundamentumokkal, azt jelenti, hogy jelentősen drágultak a részvénypiacok, köszönhetően elsősorban a bőséges jegybanki likviditásnak. Sok elemző már egyenesen buborékokról beszél. A kötvények pedig világszerte negatív reálhozammal forognak. Mivel lehet itt hozamot elérni a jövőben?

Egyrészt persze spekulációval. Aki ügyesen el tudja találni, mi mikor merre fog menni, annak mindegy, hogy mi van az árazással vagy a fundamentumokkal. De ezzel a képességgel meglehetősen kevesen rendelkeznek. Ha a főbb eszközosztályok hosszútávú tartásával elérhető hozamokra fókuszálunk, kevés lehetőségünk maradt.

A nagy múltú amerikai GMO vagyonkezelő rendszeresen közzéteszi, mik az ő hétéves reálhozam várakozásai az egyes eszközöktől. Azért hét évre fókuszálnak, mert az kellően hosszú időszak ahhoz, hogy a fundamentumok (azon belül is a kiinduló értékeltség) határozzák meg a teljesítményt és ne a pillanatnyi hangulat. Minderre tehát nem úgy érdemes tekinteni, mint egy precíz jóslatra. Inkább akként, milyen passzív hozamot lehet elérni a következő hét évben, ha addig a ciklikus értékvezérlők és árazások visszatérnek a hosszútávú átlagukhoz. Azaz, ha hét év múlva nem egy buborék, vagy épp összeomlás közepén leszünk, hanem egy átlagos, „normál” világban. A következő táblázat mutatja a legfrissebb (november végi) várakozásukat.

Forrás: www.gmo.com

Ahogy az ábrán látszik, kötvényekkel mindenhol negatív reálhozam várható. Nincs ebben semmi meglepetés, kamat szinte sehol nincs, miközben infláció várhatóan lesz. Sajnos a részvényekkel sem sokkal jobb a helyzet. Az amerikai részvénypiac a történelmének egyik legmagasabb árazásán forog, még akkor is, ha nem a rövidtávú eredményekre fókuszálunk, amelyeket átmenetileg lerontott a vírus. A normalizáció itt jelentős, évi 6-7% reálveszteséget jelentene (összesen mintegy 30-40 százalékot).

Némileg jobb a kép a világ többi részvénypiacára tekintve. Itt azonban is az átlagnál magasabb árazás azt vetíti előre, hogy nagyjából őrizni fogják ezen eszközök a reálértéküket, mind a fejlett, mind a fejlődő világban. Egyetlen olcsó (nem drága) eszközosztály maradt a GMO szerint, a fejlődő piaci érték alapú (nyomottabb árazású) részvények. Ezek a meglátásuk szerint hozni fogják a részvénypiacoktól normálisa elvárható éves 7 százalék körüli reálhozamot. Mindez különösen értékes egy olyan világban, ahol nincs nagyon más alternatíva reálhozamra.

Nekünk a HOLD Alapkezelőben pont ez a fő vadászterületünk, azon belül is elsősorban a közép-európai értékalapú részvények. November folyamán egy cikksorozatot szántunk ennek a témának, hogy miért gondoljuk, nagy tere lehet ezen részvények felzárkózásának a sokéves alulteljesítésük után. Ebből valamit már láthattunk novemberben-decemberben, de szerintünk még sok tartalék maradt bennük.

Az értékeltségen alapuló hosszabb távú kilátás nem mond el sokat arról, mit csinálhatnak a részvénypiacok 2021-ben. Lehet akár nagyon jó éve is az amerikai részvényeknek a feszített árazás ellenére. A kérdés, mikor érkezhet el a normalizáció, amit a legvalószínűbben az infláció esetleges jelentős megemelkedése katalizálhatna, amire már kénytelenek lennének lépni a jegybankok. Ettől most még úgy tűnik, messze vagyunk.

De számunkra így is biztonságosabbnak tűnik az alacsonyan árazott részvényekben ülni, ahol nem kell rettegnünk attól, mikor változik meg a likviditás bősége. Ráadásul a jövőbeni kamatemelkedések kezdete még pozitív esemény is lesz az értékalapú részvények számára, hiszen köztük jelentős súlya van a bankpapíroknak és biztosítóknak, amelyek profitmarginja tágulhatna egy ilyen környezetben.

* A HOLD Alapforgalmazónál, online módon – a HOLD Alapkezelő és a HOLD Alapforgalmazó közötti megállapodás alapján az előbbi által átvállalt díjak következtében – ingyenes számlavezetés mellett, tranzakciós költségek nélkül megvásárolhatók a HOLD Alapkezelő által kezelt befektetési alapok, többek között az értékalapú megközelítéssel már közel 20 éve sikeresen kezelt HOLD Részvény Alap vagy a HOLD 2024 Deep Value Alap.

HOLD Részvény Befektetési Alap