„Azért a víz az úr!”

Ha nem is úgy, ahogy Petőfi gondolta, de jól látszik, hogy a víz és annak hiánya az úr:

  1. Sör kedvelők számára rossz hír, a szárazság miatt az árpa termelése költségesebbé válik, a termésmennyiség csökkenésére számítanak. Az árpa termelésre alkalmas területek is csökkenhetnek.
  2. A Duna vízállása olyan alacsony szinten van, hogy a teherforgalmat korlátozni kell, azok a hajók, amelyek merülése nagyobb, mint 1,2 méter, nem tudnak közlekedni. Több hajó kisebb rakomány szállítására kényszerül, egy 1600 tonnás hajó csak 250 tonnát szállíthat.
  3. A tehervonatok kapacitása véges, a hajók korlátozása okán a tehervonatok és a közúti kamion forgalma jelentősen emelkedik. A KSH táblázatában látható, a vasúti, vízi és közúti forgalmat tekintve, a teherforgalom 9 százaléka történik vízen.
  4. Paksi atomerőművünk hűtése számára, így Magyarország áramellátása szempontjából kiemelten fontos a megfelelő vízállás. Elképzelhető, hogy alacsony vízállás miatt korlátozásra szorul a Paksi Atomerőmű.
  5. A növénytermesztésben a vetési időszak közepén vagyunk, eső/víz nélkül a csírázás nem tud elindulni, jelentős termésveszteség várható az őszi árpa, kukorica terén, az öntözés elengedhetetlen.

A fenti problémák láttán néhány rövid gondolat is megfogalmazódik bennem. A sör drágulni, a hajók ára pedig csökkenni fog, több cég csődöt jelent, ha az időjárás hosszú távon nem változik. Az utakon növekvő kamionforgalomra számíthatunk. Áramellátás szempontjából a házi erőművek telepítésén érdemes elgondolkozni, illetve érdemes a beruházást megvalósítani. Azok a cégek, melyek a mezőgazdaság számára öntözőrendszerek gyártásával/telepítésével foglalkoznak, nyertesei lesznek a globális felmelegedésnek, a magyar agrárpolitikában is fókuszáltan figyelnek az öntözőrendszerek kialakítására. A vízhiány drágítja a termelést, mely beépül az árakba, így az élelmiszerek terén jelentősebb infláció jöhet.