Ázsia gazdasági kilátásai 2020-ban

Az IMF várakozásai szerint a 2020-as évi ázsiai gazdasági növekedés nullára fog csökkenni, amire az elmúlt hatvan évben nem volt példa. Mindezt úgy, hogy gyors gazdasági visszapattanással számolnak. Érdekességképpen, a 2008-as pénzügyi válság alatt is 4,7%-os növekedést produkált a régió.

Forrás: blogs.imf.org

Az IMF várakozásaihoz jelentős mértékben hozzájárul a kínai GDP növekedés drasztikus lassulása is. Éves szinten 1,2%-os növekedést várnak Kínától, ami 2009-ben 9,4%-os volt a gigantikus gazdasági ösztönzőknek köszönhetően, de ez most elmarad. A kínai első negyedéves GDP adatok 6,8%-os visszaesést mutattak.

Forrás: Bloomberg.com

Fontos kihangsúlyozni, hogy a gazdasági becslés az optimista V alakú gazdasági forgatókönyvvel számol. (Amilyen hirtelen omlottak össze a gazdaságok, olyan hirtelen is fognak talpra állni.) Véleményem szerint azonban érdemes óvatosabbnak lenni ezzel az előrejelzéssel. A gyors visszapattanás feltételezi ugyanis, hogy a gazdaságok potenciális növekedési képessége nem csökken. Egyrészt nem látni még, hogy mennyi vállalkozás ment/megy tönkre, hányan veszítették/veszítik el a munkájukat tartósan. Másrészt az emberek viselkedése miként változik, és ez hatással lesz-e a fogyasztási szokásaikra hosszabb távon. Harmadrészt, amíg nincs vakcina a COVID-19 ellen, lehetnek a járványnak újabb lokális fellángolásai, ezért érdemes lenne egy U alakú kilábalással is számolni.