Az ukrán konfliktus magyarországi vonatkozásai

Az EU nyilván örült volna, ha érdekkörébe hull az Oroszországtól távolodó Ukrajna, de a határozottan fellépő oroszok miatt ez nem fog könnyen összejönni. A konfliktus kiterjedése nagyon durván szembeállíthatja Oroszországot az EU-val, ebben az esetben azonban a magyar külpolitika orosz közeledése (ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a köztévé véletlenül terroristázta le a kijevi tüntetőket) nem lesz folytatható, így akár a paksi bővítés is veszélybe kerülhet – kizárólag ez utóbbit én egy cseppet sem bánnám.

A kárpátaljai magyar kisebbség miatt Magyarország vélhetően próbál a háttérben maradni, nem is baj, ha óvatosak vagyunk ebben a helyzetben. Háborús hangulatban nehezen elképzelhető, hogy az orosz gáz ukrajnai tranzitja zavartalanul folytatódik. Ez pedig a rezsicsökkentés kilátásait ronthatja. Orosz gáz nélkül ugyanis az európai tőzsdei gázárak felrobbannak. Szerencsére meleg van és a tárolókban is van valamennyi gáz, így nem kell arra számítani, hogy áprilisban, a választások időszakában, megjelenik egy jelenség a szocializmusból: az adott áru olcsó, csak nem lehet kapni.

Az ukrán gazdasági problémák ugyanakkor elég nagyok ahhoz, hogy egyik fél se akarja a megoldást egyedül felvállalni, sem a növekedését elvesztő és gazdasági sérülékenységével szembesülő Oroszország, sem a recesszióból kikecmergő EU. Egy katonai konfliktust rövid távon ugyan meg tudna nyerni Oroszország, de Ukrajna nem Grúzia. A helyzet konszolidációja óriási emberi és anyagi forrásokat követelne, ráadásul a Kaukázus mellett a teljes Uralon inneni déli határra kiteljesedő bizonytalanság kezelése szerintem meghaladná Oroszország gazdasági és katonai erejét, különösen a kieső európai gázbevételek mellett. A fentiek miatt a legvalószínűbb megoldásnak középtávon egy ukrán–orosz–EU konferenciát tartok, ahol az oroszok vonakodva elismerik korábbi ukrán pozíciójuk gyengülését, de ennek határt szabnak, cserébe az EU is beszáll Ukrajna gazdasági konszolidációjába, garantálva bizonyos orosz érdekek érvényesülését. Persze ahol ennyi fegyver van, ott egy-egy könnyen elsül, felborítva a racionális forgatókönyveket.