3 millió forint ingyen a babaváróknak – így kell felvenni a földről

Sokan nem tudják, hogy a Babaváró hitel hogy lesz Babaváró támogatás, mint ahogy azt sem, hogy miként lehet az Önsegélyező pénztár segítségével adót visszaigényelni újszülött gyermekünk támogatására. Szintén érdekes, hogy az életkezdési támogatást, hogy lehet egycsapásra infláció + 3 százalék kamatozású állampapírba fektetni ingyen és bérmentve. Mindezekkel együttesen 2,5-3,5 millió forint kereshető meg, amiből 2,5 millió forinthoz kezdőtőke és különösebb kockázatvállalás sem kell. Csak le kell érte nyúlni a földre és fel kell venni a pocsolyából. Ebben a cikkben leírom, hogy pontosan hogyan.

A téma azért is különösen aktuális számomra, mert épp két hete született meg az első gyerkőcöm. Mi mást is tehetne egy bankár ilyen helyzetben, mintsem, hogy utánanéz, vajon milyen lehetőségei vannak a mostani állami pénzesőben? Pontosan ezt tettem és e cikkben meg is osztom olvasóinkkal, hogyan élhetnek e lehetőségekkel, ha babát várnak. Amiket leírok, kivétel nélkül kipróbált megoldások, én magam, saját bőrömön tapasztaltam. Működnek, és talán segítséget adhatnak azon gyereket tervező pároknak, akik kevesebbet foglalkoznak az állami támogatások és a pénzügyi befektetések világával.

Tartalomjegyzék

I. Babaváró hitel Magyar Állampapír Plusszal kombinálva

Nyereség: 2,539,572 Ft
Időtáv: 5 év

II. Önsegélyező pénztár, születendő gyerekkel kombinálva

Nyereség: felnőtt családtagonként 105 675 forint
Időtáv: fél-másfél év között

III. Babakötvény, életkezdési támogatással kombinálva

Nyereség: minimum 30.000 forint gyerekenként + egy elég jó megtakarítási forma


I. Babaváró hitel Magyar Állampapír Plusszal kombinálva

Nyereség: 2,539,572 Ft
Időtáv: 5 év

A megoldás egy államilag támogatott hitel (babaváró hitel) és egy államilag támogatott állampapír konstrukcióból (MÁP plusz) hozza ki azok szinergikus hatását. Nem csak arbitrázsként, hanem megtakarításként is működik. Erről hosszabban a portfolio.hu is írt korábban. Az én modellem kifejezetten a saját esetemre épül, azaz arra, ha egy házaspár első gyerekét tervezi és a gyerek már meg is fogant. Lássuk hogyan is lehet ezzel pénzt keresni a gyakorlatban!

Egy az idei nyáron életbe lépett jogszabály egy új, államilag támogatott hitelkonstrukciót hívott életre. A babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint értékű szabad felhasználású kölcsön, ami 2022-ig érhető el a bankoknál jelenlegi állás szerint. Fel lehet venni akkor is, ha csak tervezünk babát, de amíg a baba nem jön össze, addig fizetni kell a kamatait. Az arbitrázs konstrukció lényege éppen az, hogy csak akkor vegyük fel, amikor már csak 3 hónap van hátra babánk születésééig. Ekkor ugyanis azonnal kérhetjük a kamatfizetés szüneteltetését (3 évre). Így a gyakorlatban megkapjuk a 10 millió forintos kölcsönt és semmit nem kell törlesztenünk az első 3 évben, sőt a hitelünk futamideje is 20 évről 23 évre nyúlik. A baba születése miatt ráadásul a hitel teljes futamidejére nézve (ami így már 23 év) kamatmentes lesz. Vagyis egy baba születése eredményeként kapunk egy 10 millió forintos, 23 éves, kamatmentes, szabadfelhasználású hitelt. Amennyiben második babánk is születne, akkor a fennálló hiteltartozás 30%-át elengedik, ha harmadik gyerek is születik, akkor pedig a teljes hiteltartozás elengedésre kerül, így lesz a babaváró hitel, babaváró támogatás.

De maradjunk egyelőre az egy gyereknél, hiszen maga a konstrukció erre épül. 3 hónappal gyerekünk születése előtt megigényeljük és megkapjuk a hitelt. Bejelentjük, hogy hamarosan születik gyermekünk, ezért 3 évre felfüggesztésre kerül a hitel kamat-, és tőketörlesztése. Így tehát kapunk 10 millió forint szabad felhasználású, kamatmentes hitelt, 23 évre. Itt jön a konstrukció másik fele a képbe, a „szuperállampapír” névre keresztelt Magyar Állampapír Plusz nevű államkötvény. Ez egy olyan magyar állampapír, ami 5 év alatt éves közel 5%-os kamatfizetést garantál számunkra, ráadásul adómentesen, állami garanciával. A 10 millió forinttal besétálunk a Magyar Államkincstárhoz és nyitunk egy számlát. Azért oda, mert ott a számlavezetés és a vételi tranzakciók is ingyenesek. Nyitunk egy számlát és befektetjük a 10 millió forintot Magyar Állampapír Pluszba. Ezzel öt évig semmi dolgunk nem lesz, mivel még a kamatfizetései is olyanok e kötvénynek, hogy nem kifizetésként kapjuk meg a kamatot, hanem a kötvény (szokatlan módon) önmagába fektet kamatfizetéskor. A lényeg tehát, hogy semmi teendőnk nincs vele kamatfizetéskor, a kamat is ugyanabba az értékpapírba kerül befektetésre automatikusan, ami megtermelte azt.

Ha a kamatmentes 3 év letelt a hitelből és nem születik második gyerekünk, akkor bár maga a hitel kamatmentessé vált (az első gyerek születése miatt), de két tételt mégis fizetnünk kell:

 1. A negyedik évtől el kell kezdenünk a hitelt törleszteni, ami kamatmentes az első gyerek születése következtében. A havi törlesztőrészletünk 41,666 forint lesz, ami tehát teljes egészében tőketörlesztést jelent
 2. az állami kezességvállalásnak e felett van egy éves 0,5%-os költsége, amit a tőketörlesztés felett be kell „törlesztenünk” a bankba. Ez a negyedik évben 50,000 az ötödik évben 47,500 forintot jelent.

Tehát a 4. évben 12*41,666 (tőketörlesztés) + 12*4166 (állami kezességvállalás) = 550,000 forintot kell befizetnünk a bankba, az 5. évben pedig 12*41,666 + 12*3958 = 547,500 forintot. Mindkét évben a befizetésekből fél-fél millió forint a tőketörlesztés része. Azért kevesebb az 5. év állami kezességvállalási díja, hiszen ott már csak 9,500,000 forint a hiteltartozásunk. Azzal most nem kalkulálok, hogy a tőke havonta csökken, ez minimális különbséget okoz.

Ahhoz, hogy tökéletes arbitrázs legyen ez a megoldás, azaz semmilyen külső tőkét ne kelljen hozzá igénybe venni a 3. és a 4. év végén ki kell vennünk a következő év törlesztését a befektetett állampapírunkból. Szerencsére ez e speciális állampapír esetén könnyen megoldható. Arra kell figyelnünk, hogy a Magyar Állampapír Pluszból évente egyszer, éppen a fordulónapját követő 5 munkanapban, tudunk kivenni díjmentesen bármekkora összeget. Vagyis éppen azon hét évfordulóján kell kivegyük belőle a szükséges összeget, amikor anno befektettük azt (ez persze azt is jelenti, hogy egy hónapnyi hiteltörlesztést jó eséllyel elő kell finanszírozunk vagy pár napi késéssel törlesztjük). Ezáltal persze a 3. év végén 550.000 forinttal a 4. év végén 547.500 forinttal csökken az állampapírba fektetett tőkénk.

Az 5. év végén, a 4. és 5. év elején kivett összegek kivonása ellenére, kamatokkal együtt pontosan 11.539.572 forintunk lesz állampapírba fektetve, viszont a hiteltartozásunk már csak 9.000.000 forint lesz, hiszen a 4. és 5. évben fél-fél millió forintot már törlesztettünk.

Ekkor le is jár az állampapír és 11.539.572 – 9.000.000 = 2.539.572 forintunk marad szabadon felhasználható vagyonként.

Ezzel gyakorlatilag egy tiszta arbitrázst valósítottunk meg. Semmilyen külső tőke nem kell ahhoz (leszámítva a kétszer egy hónapnyi előfinanszírozást), hogy kockázatmentesen valamivel több, mint 2,5 millió forintot keressünk. Ez valóban ingyen pénz.


II. Önsegélyező pénztár, születendő gyerekkel kombinálva

Nyereség: felnőtt családtagonként 105 675 forint
Időtáv: fél-másfél év között

Az önsegélyező pénztár lényeges tulajdonsága ez esetben az, hogy az ott nyitott számlára utalt összeget további 20 százalékkal, de legfeljebb 150.000 forinttal növeli meg egy újabb állami támogatás, ami ezúttal a számlatulajdonos befizetett személyi jövedelemadójából kerül visszatérítésre. Normál esetben e számláról pénzt kivenni nem lehet, csak elkölteni azt különböző előre meghatározott termékekre és szolgáltatásokra (például pelenka a már megszületett gyereknek), de van ez alól néhány kivétel: az egyik például éppen az, ha gyereke születik. Ez esetben ugyanis egyszeri felvételt mégis megengednek a szabályok.

A konstrukció lényege, hogy ön tudja, hogy gyereke fog születni. Fontos, hogy a születés előtt nyissa meg az önsegélyező pénztári számlát és utaljon is rá 750.000 forintot. Azért ennyit, mert 750.000 forintnak a 20 százaléka éppen 150.000 forint, ezzel tudja tehát a teljes állami adójóváírást igénybe venni. Többet nem érdemes, kevesebbnél arányosan viszont pontosan ugyanígy működik.

A gyerek születése után 120 napja van bejelenteni a gyerek születését és kérni az egyszeri kifizetést, amire a szülés miatt válik jogosulttá. Itt tehát nem kell pelenka számlát bemutatnia annak érdekében, hogy az ellenértékét átutalják a bankszámlájára. Mivel a szabályok alapján szülés jogcímén csak legalább 180 napja a pénztári számlán lévő összeg vehető fel, ezért fontos, hogy vagy 2 hónappal a születés előtt már a számlára utalja a szükséges 750.000 forintot vagy olyan pénztárt válasszon, ahol kérheti a kifizetést a szülés utáni 120 napon akár 60 nappal túli időpontra is.

Miután megszületett a gyerek egy formanyomtatványon egyszerűen csak jelezni kell a pénztárnál a tényt, valamint csatolni ehhez a gyerek születési anyakönyvi kivonatát. Továbbá kérni kell a pénztári számlán lévő összeg kifizetését. Ideális esetben időközben az adójóváírás is megérkezik (ez az adóbevallás beadását követő nagyjából 30. nap környékén várható). A pénztár kiutalja a megadott bankszámlánkra a kért összeget (a példám szerint a számlán lévő teljes összeget) és ezzel a kör be is zárult.

Lássuk tehát a konstrukció lépéseit, mondjuk egy idén október végén született gyereknél:

 1. Szülő számlát nyit legkésőbb október közepén
 2. Ugyanekkor ráutal 750.000 forintot
 3. a pénztár működési költség jogcímén levon 3-6 százalék körüli összeget a beutalásból
 4. A szülést követő 120 napban jelzi a pénztár felé a szülés tényét és kéri a pénztári összeg kifizetését (fontos e konstrukcióban, hogy kérhesse a pénz adójóváírást követő kifizetését, erről később írok részletesen)
 5. Legkésőbb jövő év május végén beadja adóbevallását (fontos, hogy legyen legalább 150.000 forint megfizetett személyi jövedelemadója)
 6. 30 napon belül jóváírásra kerül az adóvisszatérítés
 7. június végén, július elején a bankszámlájára utalja a pénztár az állami támogatással növelt (de működési költségekkel csökkentett) teljes összeget

A tőkeáramlás, mondjuk 5,91%-os pénztári működési költség esetén (az én esetemben ennyi volt), és pénztári kártya igénylése nélkül (annak ugyanis plusz költsége van és ez esetben az teljesen felesleges).

Befizetés 750.000
Működési költség levonás  – 44 325
20% SZJA jóváírás 150 000
Összes kivét júniusban 855 675
Eredmény 105 675

A konstrukció érdekessége, hogy van olyan pénztár, ahol ugyanazon egyszem gyerek születésére ezt nemcsak egy szülő, hanem mindkettő igénybe veheti (figyelni kell arra, hogy ki a kedvezményezett), sőt a nagyszülő, a nagyszülő házastársa és akármennyi testvér is. Ehhez persze annyiszor 750.000 forint tőke szükséges, ahányan igénybe veszik.

A konstrukcióban a következőkre érdemes figyelni:

 • minél alacsonyabb legyen a pénztár működési költség miatti levonása
 • olyan pénztárt érdemes választani, ahol engedélyezett a szülők, akár nagyszülők, testvér pénzkivéte szülés esetén (már ha ezt igénybe szeretné venni)
 • legalább nagyságrendileg 900.000 forintot engedélyezzen a pénztár szabályzata szülés esetén egyszeri kivétként
 • csak akkor működik mindez, ha az igénylő valóban be is fizetett 150.000 forint személyi jövedelemadót a szülést követően, egyéb esetben nem lenne miből adójóváírást kérnie
 • a 150.000 forint adójóváírás más kedvezményekkel sok esetben összevontan értelmezendő. Vagyis ha használ egyéb cafeteria elemeket, amiből szja jóváírásra jogosult, akkor kérdezzen annak utána, hogy ez érinti e hátrányosan e konstrukciót az Ön esetében
 • az egyes önsegélyező pénztárak belső szabályai jelentősen eltérhetnek a fent leírtaktól. A saját tapasztalataim alapján a következőkre különösen oda kell figyelni
  • a szülés esetén egyszeri kivétre engedélyezett összeg tekintetében nagy szórás van pénztáranként. Van ahol ez el sem éri a szükséges 900.000 forintot és van olyan is, ahol ez kétmillió forint
  • jelentősen eltérhet pénztáranként a beutalásból levont működési költség is
  • jelentősen eltérhetnek a pénztárak abban a tekintetben, hogy a szülés bejelentését követően mikor fizetik ki a számlán lévő összeget. Van olyan pénztár, ahol a szülést követően beadott adójóváírást megvárják és ezután utalják el az összeget (példámban én ilyet választottam) és van olyan is, ahol a bejelentést követően egy hónapon belül elutalják, akár az adójóváírást nem megvárva. Ez így nehezebben megoldható helyzetet teremt, hiszen ez esetben a szülést megelőzően legalább 60 nappal be kell utalni a 750.000 forintot és a szülést követő 120. napon kell kérni a kiutalást. Ha időközben nem ad be adóbevallást, ami könnyen előfordulhat, akkor az adójóváírás a kifizetés után érkezik csak meg az Önsegélyező pénztári számlájára, amit onnan szülés jogcímén már nem lehet kiutaltatni. Ettől még elkölthető jövedelem lesz, de nem teljesen szabadon lehet azt felhasználni. Erre a pontra tehát különösen érdemes odafigyelni, amikor valaki önsegélyező pénztárt választ, szülésre való felkészülés okán
  • nem minden önsegélyező pénztárban evidens, hogy ugyanazon megszületett gyerek után az összes említett családtag egyszerre is kiveheti a pénztári számláján lévő megtakarítását (vagy legalábbis annak a pénztár szabályzata szerint meghatározott részét), erről előre érdemes tájékozódni a választani kívánt pénztárnál
 • a konstrukció nem teljesen kockázatmentes azért, mert a befizetett 750.000 forintunkat a pénztár befekteti, nem tisztán csak egy bankszámlán tartja. Így, ha kockázatos eszközökbe fekteti, akár még veszíthet is az értékéből (persze az is lehet, hogy éppen ennek ellenkezője történik és még hozam is keletkezik a befektetett összegen). Ha a fent leírt arbitrázsra törekszünk érdemes tehát olyan pénztárt választanunk, ahol a tőke szinte kizárólag bankbetétbe vagy állampapírba, esetleg más, valóban alacsony kockázatú eszközbe kerül befektetésre. És persze ha minimalizálni akarjuk az árfolyamkockázatunkat, akkor törekednünk kell rá, hogy minél kevesebb időt legyen a pénztári számlán az összeg
 • mindezek miatt ez a megoldás gondos előkészítést igényel. Fontos, hogy megtaláljuk az igényeinknek megfelelő szabályrendszerrel működő pénztárt. A fent leírt példám valóságos, én így csináltam. Vagyis az a jó hírem, hogy létezik e feltételrendszernek tökéletesen megfelelő pénztár

Egy szülő így tehát minimális kockázatvállalással és gondos előkészítéssel 105.675 forintot kereshet meg 750.000 forint befektetésen. Ez 14,1 százalékos nominális hozamnak felel meg, ráadásul kevesebb mint egy év alatt. Egy klasszikus 2 szülővel, 4 nagyszülővel és egy-egy testvérrel rendelkező család, ha a szabályok adta lehetőséggel maximálisan élni szeretne, akkor 2 (szülő) + 2*2 (nagyszülő) + 2*1 testvér = 8 * 105.675 = 845.400 forintot kereshet 8 *750.000 = 6.000.000 forintos befektetésen, ideális esetben kevesebb mint egy év alatt. Persze ehhez tőke is kell, ami sajnos nem minden családnál adatik meg. Erre lehet egy áthidaló finanszírozás az első megoldásban említett babaváró hitel is. De nem akarom túlbonyolítani a cikket. A fentiek lényege mégis csak az, hogy egy babaváró család felnőtt családtagonként 750.000 forint „befektetéssel”, valamivel több, mint 100.000 forintot tud keresni, nagyon alacsony kockázattal és jó esetben kevesebb, mint egy év alatt.


III. Babakötvény, életkezdési támogatással kombinálva

Nyereség: minimum 30.000 forint gyerekenként + egy elég jó megtakarítási forma

A megoldás megértéséhez három alapfogalmat kell megismernünk:

Életkezdési támogatás: Minden 2005.12.31 után született magyar gyerek után a Magyar Állam valós értelemben is megnyit egy letéti számlát, mely az újszülött gyerek nevére szól (erről egyébként tájékoztatják is levélben a szülőket). Ezen a számlán a születéskor jóváír az Állam 42,500 forintot, ezt nevezik „életkezdési támogatásnak”. A számlán ez az összeg minden évben az infláció szintjével megegyező mértékben „kamatozik”.

Start számla: egy a Magyar Államkincstárnál 18 év alatti gyerekeknek nyitható számlatípus, amire, ha pénzt teszünk, az automatikusan Babakötvénybe kerül befektetésre. A számláról azonban nem lehet kivenni semmilyen esetben sem pénzt egészen a gyerek 18 éves koráig.

Babakötvény: egy speciális államkötvény fajta, ami minden évben az infláció +3 százalék kamatot fizet a tulajdonosának, de csak start számlán lehet megvenni.

Jöjjön hát a megoldás:

Ami igazán érdekes, hogy a Magyar Állam lehetőséget ad arra, hogy az Életkezdési támogatást átvezessük a gyerekünk Start számlájára és ezáltal ott automatikusan Babakötvénybe fektessük. Ezzel egy inflációval kamatozó eszközt egy csapásra infláció +3 százalékot kamatozó eszközre cserélünk. Ezzel a döntéssel minden évben nyerünk 3 százalékot miközben a kockázatunk semmit sem változik.  (ma 15 év alatti gyereknél igaz ez, de ezt most nem részletezem)

Lássuk hát a számokat! Ha ma születik egy gyerekem, ő „ingyen” kap 42.500 forintot. Tegyük fel, hogy 18 éves koráig az éves átlagos infláció 2 százalék lesz. Ha marad a pénze az Életkezdési támogatáshoz rendelt számláján, akkor az éves 2 százalékkal fog kamatozni 18 éves koráig. Így 18 éves korára 60.700 forintja lesz.

Ha már születésekor nyitok neki egy start számlát és átvezettetem oda az életkezdési támogatását, akkor éves 2% + 3% = 5% kamatot fog kapni amíg 18 éves nem lesz. Ezáltal akkorra 102.281 forintja lesz.

E két opció különbsége 41.581 forint, amiért azon kívül semmit nem kell tegyek, minthogy bemegyek az államkincstárba és kérem a start számla megnyitását és az életkezdési támogatás átvezetését. Meggyőződésem, hogy ezt minden szülőnek hasznos lenne most és azonnal megtenni, hacsak a saját idejét nem tartja értékesebbnek az így megszerezhető jövőértéken 41.581 forintnál.

Az már egy külön plusz, hogy a start számlára egyébként be is lehet fizetni és minden éves befizetést a befizetés 10 százalékával (de maximum 6000 forinttal) megtoldja az Állam. Vagyis éves legfeljebb 60.000 forint befizetésig jár támogatás. Ha tehát a gyerek születésétől kezdve átvezetem az életkezdési támogatást a start számlára és minden évben ráutalok további 60.000 forintot, akkor (2 százalékos inflációt feltételezve) a gyerek 18 éves korában 2.117.856 forintot fog tudni felvenni erről a számláról, miközben én összesen 19*60.000 = 1.140.000 forintot utaltam csak be (a 0. évben is utalok ezért 19 a szorzó).

Lássunk zárásul egy táblázatot. Ennyi pénze lesz a ma született gyerekemnek 18 éves korára, ha a következő infláció valósul meg az elkövetkezendő 18 (19) évben

éves infláció 18 éven keresztül 0% 2% 4% 5%
Életkezdési támogatás (eredeti számlán hagyva) 42.500 60.700 86.097 102.281
Start számla (Babakötvénnyel további ráutalás nélkül) 72.353 102.281 143.647 169.831
Különbség a két megoldás között (e tehát a kockázatmentes nyereség) 29.853 41.581 57.550 67.550
Start számla (Babakötvénnyel éves 60.000 forint beutalásával) 1.730.067 2.117.856 2.610.659 2.905.284

Egy egyszerűsítéssel éltem a számoláskor: a babakötvény nem pont a 18. év végén jár le, de ez minimálisan befolyásolja csak a végeredményt.

Nyilván ugyanez a lehetőség idősebb gyerekekre is él. A 2005 december 31. után születettekre ugyanezek a szabályok érvényesek csak kevesebb évük van hátra 18 éves korukig.

Összefoglalás

Azt ígértem, hogy megpróbálom a babaváró olvasókat közel 3 millió forint „ingyen pénzhez” segíteni. Lássuk sikerült e!

Az első részben azt mutattam be, hogy hogyan kell a babaváró hitelt kombinálni a Magyar Állampapír Plusszal egy születendő gyerek estében. E konstrukció eredménye 2.539.572 forint, amit bárki elérhet, aki teljesíti a babaváró hitel feltételeit. Ehhez semmilyen tőkére nincs szükség és a Magyar Állam csődjén kívül más kockázata nincs.

második részben az Önsegélyező pénztár adta előnyöket használtam ki, arra az esetre kihegyezve ezt, amikor már tudatában vagyunk annak, hogy gyerekünk fog születni. A konstrukció eredménye felnőtt családtagonként 105.675 forint. Ehhez azonban sajnos már van szükség valamennyi tőkére (extrém esetben akár a babaváró hitelt is lehet e célra használni) és van egy minimális kockázata is a konstrukciónak, azonban az elérhető 14,1 százalékos hozam ilyen kockázat mellett kiemelkedő befektetéssé teszi ezt a megoldást.

A harmadik részben az Életkezdési támogatást kombináltam az Államkincstárnál nyitható Start számlával. A konstrukció eredménye (jövőértéken) nagyságrendileg 40.000 forint, amihez semmilyen tőkére nincs szükség és semmilyen addicionális kockázatot sem kell vállalni.

A három megoldás együttes eredménye tehát attól függ, hogy a 2. megoldás konstrukcióját hány családtag veszi igénybe. Lássunk erre egy gyors táblázatot!

 

  kezdőtőke nélkül 1,5 millió forint kezdőtőkével 6 millió forint kezdőtőkével
1. megoldás 2.539.572 2.539.572 2.539.572
2. megoldás 0 211.350 845.400
3. megoldás (gyerekenként) 40.000 40.000 40.000
összes eredmény 2.579.572 2.790.922 3.424.972

*valamennyire pozitívan torzítja az összesített eredményt az az egyszerűsítés, hogy a nyereségek különböző dátumra szóló jövőértékek. E cikknek azonban nem célja a jelenérték számításához szükséges helyes diszkontrátáról szóló merengés, ezért elnézést kérek ezen egyszerűsítés miatt az olvasóktól. Nem torzítja jelentősen a végeredményt.

Összefoglalva tehát mindenféle kezdőtőke nélkül közel 2,6 millió forint nyereség gyakorlatilag a Magyar Állam csődkockázatán túl semmilyen addicionális kockázatot nem vállalva bárkinek elérhető. Míg extrém esetben 8 felnőtt családtag és 6 millió forint kezdőtőke meglétét feltételezve (ami egyébként a babaváró hitelből is finanszírozható) 3,4 millió forint egy babát váró család elérhető potenciális eredménye. Átlagolva a nagyságrendileg 3 millió forint „ingyen pénz” tehát valóban elérhetőnek tűnik.

A cikk azt a célt szolgálja, hogy tudást adjon át. Ne csak a szerencsés kevesek tudjanak e megoldásokról, hanem lehetőség szerint minél többen élhessenek vele. Meggyőződésem, hogy az első és harmadik megoldást minden babaváró házaspárnak ki kellene használnia. A második megoldás pedig kockázatvállalási kedvtől és tőkehelyzettől függően opcionálisan használható ki.

Ha babát vár a kedves olvasó, mélyüljön el e cikksorozatban és éljen a leírt konstrukciók adta előnyökkel! Egy születendő gyerekhez mindenkinek jól jöhet az így megszerezhető 2,5-3,4 millió forint „ingyen pénz”!

Véleménye, kérdése, dilemmája lenne a fenti cikkel kapcsolatban? Mivel a szívemen viselem a témát ezúttal megadok egy e-mail címet. Az alapblog@alapblog.hu-n keresztül elér. Kifejezetten kíváncsi vagyok olvasóink véleményére.