Balásy Zsolt: A 31 százalék, ami fáj

Ha év elején megkérdezték volna, hogy jó lesz-e idén 31 százalék hozam, azt mondtam volna, jó lesz. Ha év végén megkérdeznék*, hogy jó lett-e idén a 31 százalék, azt mondanám, nem lett jó.

(Az Év sztorijai a HOLDBLOG-on)

Van egy tőzsdei bölcsesség: a piac mindenkiben megtalálja, hogyan rúgjon bele. Tényleg. A 31 százalékos hozam tulajdonosába is. Ugyanis a mi szakmánk nem olyan, mint Messié. Messi játszhatott akármilyen rosszul a franciák elleni vb-döntőn, Argentína végül világbajnok lett. Tehát mindegy volt a teljesítménye azon a meccsen, mivel az eredmény ennél jobb nem lehetett. Nálunk ez nem igaz. Nincs az a 31 százalék, ami ne lehetne 36. Nincs.

Hogyan rugdosott engem idén a piac?

Itt van például a Magyar Telekom, azaz a Matáv esete a HOLD Alapkezelővel. Röviden összefoglalva a részletesen dokumentált sztorit: a piacnak nem tetszett a részvény (például a szűkmarkú osztalékpolitikája miatt), ezért rendkívül olcsó volt. Idén aztán más is meglátta benne, amit mi már korábban, ezért a 2022-es drasztikus árfolyam alulteljesítésből 2023-ban drasztikus felülteljesítés lett például a legközelebbi szektortársával, a Digivel szemben. Szám szerint idén 89 százalékot emelkedett a Matáv. Plusz osztalék. De ki számolja?

Én számolom. Ugyanis mindenféle mágikus, anyaszomorító piaci időzítéssel ebből a 90+ százalékból talán ha 25-öt sikerült megfognom. Azt se elég sok részvénnyel. Úgy, hogy Cser Tamás által ki volt táblázva, hova van elásva a pénz. Csak rá kellett volna ülni… a 36-ra… Mint egy nyeretlen kétéves, na. A porcelánboltban. Díjugrató zsokéval a hátán.

Én ezzel a búvalbélelt 31 százalékkal kívánok boldogabb 2024-et minden kedves olvasónknak és hallgatónknak. Volt rosszabb, de lesz jobb!

*Nem kérdezik. Ilyesmiről csak a pedellus lelkületű kollégáimmal beszélgetek és szerintük csak az ötéves hozam számít. Néha elgondolkozom, hogy vajon tudják-e, az ötéves hozam, az öt darab egyéves hozam.

A hozam-fájdalom a legutóbbi HOLD After Hours-ban is téma volt:

2023 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.