A nagy kérdés: hogyan tudnak az államok lejönni a költségvetési lazaságról

Balásy Zsolt, a HOLD Beat alap portfóliókezelője és Nagy Attila vezető online vagyonkezelő volt a Bankmonitor.hu vendége, a két szakember a HOLD-ról, a gazdaságunkról és az előttünk álló problémákról is beszélt, tőlük idézünk pár fontos gondolatot.

Arról, hogy a HOLD “pénzt csinál”

Balásy Zsolt: Azért vagyunk előnyben sok kisbefektetőhöz képest, mert hosszú távon gondolkodunk – rájövünk, hogy ha valami az értékéhez képest nagyon olcsó, és ha onnan még tovább esik, akkor még többet veszünk belőle. Ez az az időarbitrázs, amit mások nem nagyon tudnak vagy akarnak megvárni. Warren Buffet és Charlie Munger voltak az ikonikus alakjai ennek a szemléletnek. Fontos, hogy nem részvényt elemzünk, hanem vállalatot. Ahogy Buffett mondta:

Ha 10 évre bezár a tőzsde, akkor sem lesz gond, mert olyan cégeket vásárol, amik 10 év múlva is jók lesznek.

Nagy Attila: A portfóliókezelők folyamatosan figyelik a tőkepiaci folyamatokat, azon gondolkodnak, amiket Zsolt is elmondott. Vagyonkezelés során az ügyfelek irányába azzal foglalkozunk inkább, hogy kinek mi a megfelelő kockázat szint. Ahogy megyünk felfelé a kockázatvállalásban, úgy lehet túllépni az alacsony hozamokon.

A HOLD-os vagyonkezelésről

Balásy Zsolt: Az én portfóliómban, a HOLD Beatben 50 százalékos devizatúlsúly van. És alig van benne magyar részvény, nagyjából 15-20 céget tartok jelenleg. És ha 2023 nagy sztorija a Magyar Telekom volt, szerintem az idei évé a Digi.

Nagy Attila: Vagyonkezelésben 100-130 céget tartunk. Nincs olyan online vagyonkezelt portfóliónk, amiben 2 százalék felett lenne egy részvénypozíció. És fontos, hogy mindegyik vagyonkezelt portfólióban ugyanazok az eszközök vannak, csak a súlyozásuk más a kockázati szinteknek megfelelően.

Mi a legfeszítőbb probléma a magyar gazdaságban?

Balásy Zsolt: A most a költségvetés hasonló helyzetben van, mint 2006-ben, de a világ sem abban a helyzetben van. Elszállt a költségvetési hiány, de a világ legtöbb országában ugyanez történik. Szerintem a nagy kérdés, hogy erről a költségvetési lazaságról hogyan tudnak lejönni az államok.

Nagy Attila: Amikor emelkednek a kamatok, akkor energiabefektetés nélkül lehet pénzt keresni. Az emberek és a cégek inkább befektetnek, mintsem beruháznak, tehát lassulni kezdünk. És az infláció is fékezi a gazdaságot, hiszen sokan inkább megtakarítanak, minthogy fogyasszanak.

A teljes adást, amiben a HOLD szakértői befektetésekről, piacról beszélnek, itt nézheti meg:

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a Hold Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.