Brókerszámlák szipkázzák el a bankok betéteseit

Magasabb kamatok a pénzedre, egyúttal nagyobb biztonság mellett? A kettő nem szokott kéz a kézben járni – sőt, éppen ellenkezőleg, minél magasabb a kamat, annál nagyobb a kockázat –, most mégis ez a helyzet.

Az amerikai brókercégek rárohantak a bankok betéteseire a bankpánikok után, és a bankok által kínáltnál magasabb kamatokkal (és lekötés nélkül), illetve jóval nagyobb biztonsággal szippantják el őket. Akad olyan brókercég, amely a 250 ezer dolláros szövetségi betétbiztosításnál (FDIC) már sokkal nagyobb, akár egymilliós összegre is garanciát vállal, de olyan is, amely már 5 millió dollárig (!) tudja a nála elhelyezett összegeket garantálni.

Hogyan? Alapvetően úgy, hogy bankokkal megállapodva szétrakja a pénzt és 250 ezer dolláronként jön össze a magas szövetségi biztosítás. Versengve emelik a limitet a brókercégek, hic Rhodus, hic salta, érzik a megnyílt piaci lehetőséget az ügyfélszerzésre.

Irány: Wall Street
Fotó: Shutterstock

Valódi alternatívái lettek a bankbetéteknek a brókerszámlák – a brókercégek persze azt szeretnék, hogy az ügyfél üzleteljen náluk sokat, hogy legyen belőle sok bevétele (a kereskedő ügyfelek zömének a pénze úgyis elég, akkor már minél több menjen belőle közben díjra), de semmi nem kötelezi őket erre. Lehet simán számlán tartani a pénzt és/vagy rövid amerikai állampapírban, ami mindig kisebb kockázatú, mint a sima betét, és nem kereskedni, hanem a bankbetét alternatívájaként tartani a brókerszámlát.

A bankoknak nagyon össze kell kapniuk magukat, ha betétet akarnak gyűjteni, mert így, hogy kisebb kamatot fizetnek ÉS még nagyobb is a kockázatuk (hiszen kisebb összegre kínálnak betétbiztosítást), nem fog menni. A vagyonosabb ügyfelek, akinek kevés az állami biztosítás összege, el fognak menni.

Egy biztos, a verseny működik és a nyertes a fogyasztó, itt a megtakarító, akinek a kegyeiért a harc folyik, több kamattal, nagyobb biztonsággal édesgetik.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

A hozamszingularitás és a pénzügyi „töréspont”

A magas inflációt monetáris szigorítással orvosolják a jegybankok. A jó hír az, hogy az infláció végre lassul, a kevésbé jó az, ha valami közben „repedezni” kezdett.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.