Bankok: 7 szűk esztendő

Pár éve több cikket írtak arról, hogy Magyarországon a bankok aranykora van, hatalmas, 20-30 vagy még több százalékos sajáttőke-arányos megtérülést értek el, minden jól alakult: volt sok olcsó forrás, amit jó drágán, a KKEU-átlagnál sokkal nagyobb marzzsal lehetett kihitelezni, sok bedőlő hitel nem volt, céltartalékra nem volt szükség, gyorsan nőttek a profitok és a bankok részvényeinek ára. Úgy tűnik, hogy most viszont benne vagyunk a hét szűk esztendőben, és minden rossz irányba megy: növekedés nincs, sok a rossz hitel, az állam pedig egyre újabb és újabb büntetéseket mér a vélt vagy valós bűnökért a bankszektorra.

Többször is írtam arról, hogy azért kerülném a bankszektort, mert nehéz előrelátni, hogy mit varrnak még a nyakukba. Egy dologban biztosak lehetünk: ha gazdasági nehézségek, költségvetési elcsúszás lesz, akkor a bankokat fogják majd ismét megfejni (meg másokat is persze, ha kell). Mivel az első adósmentő csomag csak a gazdagoknak és szerencsésebbeknek segít, nagyon valószínű, hogy lesz még több ilyen csomag, ami az ezekben részt venni nem tudókon próbál majd segíteni. Ennek az árát természetesen a bankok fogják megfizetni, a kérdés már csak az, hogy ez mennyi lesz. A választ senki nem tudja. Ennélfogva a banki papírok nagyjából értékelhetetlenek.

Az újabb csomag(ok) lehetőségére a miniszterelnök is utalt.

Habár szerintem nagyon rossz eszközöket választanak, de alapvetően jól látja a helyzetet: az adósság a fő mumus, és a következő évek világszerte ennek leépítéséről fognak szólni (deleveraging). Minél hamarabb történik ez meg, annál hamarabb indulhat stabil fellendülés.

És nagyon igaz ez is:

Véleménye szerint a megszorítások lényege, hogy “pénzt vesznek ki a gazdaságból, anélkül, hogy közben a gazdaság szerkezetét úgy alakítanák át, hogy a jövőben ne legyen szükség újabb és újabb megszorításokra” . ”

A bajom az, hogy ezeket az átalakításokat nagyon ők sem végezték (még?) el.

„Az országnak ki kell törnie abból az ördögi körből, ami a lakossági devizaadósságból adódik – mondta a miniszterelnök, jelezve, hogy a gazdaságpolitika mozdulatlanságra van kényszerítve, mert egymillió háztartás van kiszolgáltatva a devizaadósság miatt. Ha viszont hozzányúlunk ehhez a kérdéshez, azonnal kiváltjuk a pénzpiacok idegességét – tette hozzá.

A végtörlesztéssel, sokak számára szokatlan megoldással lehet ebből az ördögi körből kitörni, s ez lesz a következő év jelentős feladata – szögezte le Orbán Viktor.”

Forrás:www.zsiday.hu