Jobb a banki short, mint a banki long?

A tőzsdetörténelem legturbulensebb pillanataiban, a legnagyobb mozgások során a profi befektetők (hedge fundok, alapkezelők) általában ellentétes oldalon állnak, mint a „retail” (lakossági) befektetők többsége.

Felgyorsult világunkban, elsősorban az információáramlás hatékonysága miatt, azonban ez már közel sincs így, és rövid távon a piaci hangulat még fontosabbá vált, mint a vállalatok fundamentumai és cashflow-termelő képessége.

Éppen ezért a retail versus profik pozícionáltságának profitabilitásegyenlege (azaz, hogy ki járt jobban) véleményem szerint sokkal kérdésesebb most, mint bármikor volt korábban.

Példaként kiemelhetjük az úgynevezett mém-részvényeket, például a Game Stop-sztorit, esetleg Európából Deutsche bank-Commerzbank fúzió körüli kavarást, esetleg a HOLD által igen kedvelt görög bankok esetét (ez utóbbinál a hedge fundok több körben felhígultak).

Természetesen egészen más kérdés a hosszú távú eredményesség, ahol a „smart money” (professzionális befektetők) hozzáadott értéke kézelfoghatóbbá válik.

Hosszú bevezetőm zárásaként lássunk egy aktuális példát!

Egy felmérés szerint a márciusi bankválság során hedge fundok összesen 7 milliárd dollár körüli összeget kerestek a bankpapírok shortolásával. Népszerű célpont voltak ezen belül az SVB, a First Republic, a Credit Suisse és a Deutsche Bank részvényei.

A kapcsolódó ábra azt szemlélteti, hogy az amerikai lakossági befektetők eme vérzivataros időkben a másik oldalon álltak, intenzíven vették a bankpapírokat. Annak ellenére, hogy az USA-ban az irodapiac és ingatlanfinanszírozás láthatóan gyengélkedik – ami középtávon a bankok negyedéves számaira is hatással lehet – mégsem zárnám ki, hogy ezúttal nemcsak rövid, hanem hosszú távon is a retail befektetők lesznek az eredményesebbek!

Túl vagyunk a Nagy Tavaszi Bankpánikon?

Túl vagyunk a pánikon, vagy mélyebb és rendszerszintű problémák vannak kibontakozóban a bankszektorban az SVB csődje óta? Milyen hatása lehet a történteknek a különadók óta egyébként is döcögő magyar bankrendszerre? Kell még félni a bankrészvényektől vagy eljött az ide az óvatos vásárlásoknak? Karácsony Tamással, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjével és „bankspecialistájával” beszélgettünk.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.