Barbie-őrület

A sokak által várt Barbie filmnek július 9-én tartották a premierjét Los Angelesben. Temérdek híresség jelent meg a rózsaszín szőnyegen különlegesebbnél különlegesebb ruhákban, így az esemény csak tovább fűtötte a nyitányt megelőző hype-ot.

Főszerepben a sokak által a Wall Street farkasából ismert Margot Robbie-t láthatjuk, a másik ikonikus karaktert, Ken-t pedig Ryan Gosling játssza. Mindezeknek lehet köszönhető, hogy az USA-ban 2010 óta nem látott szintekre ugrott a keresési gyakoriság a “barbie” kifejezésre.

Azonban a Barbie üzleti oldalát sem felejthetjük ki a történetből. Az először 1959-ben bemutatott babajáték a német Bild Lilli babára alapult és igen gyorsan globális siker lett. A Mattel amerikai játékgyártó a Barbie márka tulajdonosa. Bár a 90-es években tapasztalható meredek növekedés óta már lelassult az értékesítés, azonban továbbra is egymilliárd dollár értékben adnak el Barbie babákat évente. Lefordítva: a vállalat minden másodpercben két Barbie babát ad el valahol a világon.

A baba az évek során jelentős hatással volt a játékiparra és a társadalomra. Annak ellenére, hogy már viszonylag korán és azóta is folyamatosan sok kritika érte a babát az irreális testarányaiért és anyagiassága miatt (sok ruha, autó és ház kiegészítők), sikerült egy játékból egy kulturális ikonná válnia.