Bécs: bevándorlók nélkül nincs „a világ legélhetőbb városa” titulus

Bécs kapcsán legtöbbször az kerül szóba, hogy újra meg újra a világ legélhetőbb városának választják – 2023-ban is az élen végzett. Nagyon nagy dolog, amikor annyi remek város van a világon. Elsősorban a humán infrastruktúrája segíti ebben, a jó és megfizethető oktatás és egészségügy. Ezek kulcsfontosságúak egy élhető nagyváros számára, és ahol e két terület rendben van, ott valószínűleg minden más – köztisztaság, közrend, tömegközlekedés stb. – is működik.

Nos, van egy olyan aspektusa is Bécsnek, ami tán szintén közismert, de kisebb súllyal szokott latba esni, mégis ott dolgozik a város élhetőségében: az elmúlt három évtizedben nagyon sokszínű és egyúttal fiatal, növekvő népességű város lett, elsősorban a bevándorlásnak köszönhetően. Az EU-tagság elnyerése után nagyon sokan költöztek a városba, és ettől a korábbi természetes fogyás is természetes szaporodásba váltott, a korábban 1,6 millió lakosú város népessége lassan eléri a 2 milliót.

100 000 szerb, 76 000 török, 66 000 német, 55 000 lengyel, 46 000 román, 40 000 bosnyák, 33 000 szíriai, 31 000 magyar, 30 000 horvát, 20 000 orosz, 15 000 iráni, 14 000 olasz, 13 000 cseh, 12 000 kínai származású polgár él a városban, többek között. Igazi multikulturális világvárossá lett.

Ez már nem a régi egykultúrájú Bécs, persze sosem volt teljesen az, hiszen a régi monarchiabeli időkben is költöztek ide a birodalom minden szegletéből. Már 100 éve is nagyon kevert város volt, elég ehhez megnézni a “régi” bécsi neveket, csehek, lengyelek, horvátok, szlovének, magyarok: mind beleadtak a bécsi közösbe.

És ez a multikulturalitása a Monarchia felbomlása után is fennmaradt sokáig, például Magyarországról nézve sosem lett Bécs igazából idegen város, hanem afféle másik, jobban kikupált Pest. Például a nagymamámék simán eljártak vonattal Bécsbe operába még a ’30-as évek elején úgy, hogy előadás után visszajöttek Pestre, hoztak haza bécsi sajtót is, a nyelv meg természetesen nem volt gond, amikor otthon még ők is németül beszéltek.

A bécsi Állami Operaház épülete
Fotó: Shutterstock

Persze a bevándorlás, ha gyors, problémákat is szül, az integráció nem minden esetben könnyű, főleg, ha más kultúrából érkeznek az újak… Elsősorban az iszlámmal van gond, ahol a nők jogait lábbal tiporják, amit a jogállamnak, ha kell, szigorral, kezelni kell, de összességében az integráció inkább sikeres és sokkal több a hozadéka, mint az árnyoldala, az emberek elsöprő többsége dolgozni és boldogulni jön ide, és tudható, hogy a friss bevándorlók alapvetően szorgalmasak és törekvőek, hiszen mindent előről és újra kell kezdeni, ezért sokszoros erővel teszik oda magukat, hogy a gyerekeiknek már jobb legyen, termelik a GDP-t ezerrel.

Ez az elszántság a többség számára nagy hasznot hajt.

Szóval „a világ legélhetőbb városa” titulus mögött, annak kiérdemlésében, ott van a bevándorlók szorgalma is, hogy az új hazában, városban mindent megtesznek az érvényesülésük érdekében, akár jóval többet is, mint a régebben ott lakók.

Ha nem így lenne, nem is lehetne Bécs sokadjára a világ legélhetőbb városa.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.