Vasútfejlesztéssel szívja el a levegőt Ferihegy elől a bécsi reptér

Grandiózus 21 milliárd eurós, 8000 milliárd forintos fejlesztési tervet jelentett be az ÖBB, az osztrák vasút 2024-2029-re. Új pályák, alagutak, további villamosítás, szél- és naperőművek, korszerűsített állomások, lerövidülő menetidők minden irányban.

A bécsi reptér is új nyomvonalat kap, így gyorsabban lesz elérhető Pozsonyból, de Győrből is sokkal hamarabb lehet majd odaérni, mint Ferihegyre, sőt még Pestről is megfontolandó lesz egyszer, ha jár egyáltalán a vasút. Tekintve, hogy Bécsből többnyire sokkal olcsóbb repülni, ez tovább növeli a bécsi reptér vonzerejét és versenyképességét.

Forrás: ÖBB (Képernyőfelvétel)

Az osztrák sajtóban sokat kritizálják a tervet, hogy túl Bécs-központú… Elég ránézni a térképre, főleg oda önti az osztrák adófizetők pénzét, ahol már eleve jó a közlekedés, de ez van, Bécs Ausztria ékköve, természetes közlekedési csomópont és GDP-termelés motorja, így érthető, hogy az állam kiemelt juttatásokban részesíti, megtérül. A jövőbe be kell fektetni, magától nem épül meg. És ezek a gigafejlesztések a már futó korszerűsítek (modern vonatbeszerzések) felett vannak.

A fene gondolta volna, hogy a rendszerváltás után 33 évvel az egyszerű, hétköznapi osztrák hírek, olyanok, mint hogy fejlesztik a vasutat, a science fiction-kategóriába esnek, miközben ez (lenne) a normális! Ha nem költesz folyamatosan az infrastruktúrára, lerohad.

Hogy ránézel a bécsi Hauptbanhofra, Westbanhofra, és beájulsz, hogy hol járunk? Hát hol, 2023-ban!

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.