Túlzott az energiaszektor utálata

Újabb „Mibe fektessek 2023-ban?” bejegyzésünk, újra Balásy Zsolttal.

A 2022-es év roppant nehéz időszak volt hazánkban és globális szinten is. A pandémia után gazdasági kilábalást egy csapással gáncsolta ki a szomszédunkban kirobbant háború, ami a jegybankokat szigorú politikájuk folytatására kényszerítette, miközben piacok dőltek be, evidenciaként kezelt folyamatok fordultak meg. Az újévbe fordulva pedig a kockázatok fokozódása miatt izgulhatnak a befektetők. A Pénzcentrum megkérdezte a befektetési piac szakértőit, köztük a HOLD portfóliókezelőjét is, akik elárulták, mibe érdemes fektetni ebben a rendkívüli helyzetben.

2023-ban a globálisan emelkedő kamatkörnyezet és más világszinten tapasztalható tendenciák is a befektetők hasznára lehetnek, állapították meg a szakértők. Bár a tavalyi évet jellemző bizonytalanság velünk marad, sőt a politikai és gazdasági kockázatok még fokozódhatnak is, a krízis számos szektor papírját vonzóbbá teheti majd.

A Pénzcentrum az infláció aranybefektetésekre gyakorolt hatásaira vonatkozó kérdésére Balásy Zsolt kifejtette, az arany árát (is) nagyon sok dolog mozgatja, ráadásul az infláció helyett is a reálhozam számít inkább. Azaz, hogy milyen kötvényhozamot kapunk az inflációhoz képest. Az pedig most kifejezetten magas az elmúlt évekhez képest.

„Szóval a helyzet nem olyan egyszerű, hogy infláció marad, tehát arany, de ettől függetlenül mi is tartunk belőle diverzifikációs céllal.”

Jövőre is érdemes kerülni a drága befektetési eszközöket. Ezek között a magyar ingatlanpiac az első sorba kívánkozik: drága és vélhetően esni fog – jegyezte meg Balásy Zsolt.

Jelenleg a HOLD Alapkezelőnél (például) az alábbi lehetőségeket látják “olcsónak”, bár a különbség – ahogy a portfóliókezelő is hozzátette – nyilván ezek között is igen nagy:

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője

Lengyel részvények:

  • az energiaszektor utálata ugyan 2022-ben sokat enyhült, de így is túlzott – a lengyel piacon nagy ezek súlya
  • közel van a háborúhoz, és egy kiterjedt portfóliót kezelő alap gyakran mondja azt, hogy minél messzebb akarok befektetni Putyintól
  • a jelenlegi kormány ott sem befektetőbarát, de szerencsésebb országokban kormányok jönnek, s mennek
  • a WIG index két hónapja annyi volt, mint a 2008-09-es válság legalján és most sincs sokkal magasabban

Lengyelország, ahol már árazzák a mély válságot

Múltbeli (elsősorban amerikai) adatokon alapuló szakmai bölcselet, hogy hosszú távú megtakarításokat elsősorban részvényben érdemes tartani. Egy-két éves horizonton nagyon volatilis tud lenni a részvénypiac, de nagyon ritka az, amikor 10 év után is veszteségben van a börze. A lengyel piac most ilyen.

Görög részvények:

  • itt még mindig a 2008-09-es válság hatásait látjuk, nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az ország aztán rendesen felélte 2008 előtt a jövőjét
  • ez azonban nem mindig lesz így, a makromutatók már kiegyenesedtek, a Covid-sokk óta az utazás is kezd helyreállni és itt még bőven van tere az emelkedésnek a normalitás visszatértéhez – ciklikusan olyasmi ez, mint a magyar piac 2012 tájékán (gondoljunk az azután megindult ingatlanboomra)

Hogyan mászik ki Görögország a gödörből?

Tizenhárom évnyi „szívás”, három válság, államcsődközeli helyzet – nincs még egy olyan európai ország, amely annyira kilátástalan szituációban volt a 2010-es években, mint Görögország. Azóta fordult a kocka, mára óriási a kontraszt a görög gazdasági mélyponthoz képest.

Régiós távközlési részvények:

  • Ez is egy nagyon olcsó szektor, stabil jövedelmezőséggel, és sok ciklikusnak mondható potenciális pozitív katalizátorral, amelyekben idővel inkább enyhülés jöhet: a piacot sokként érő kamatnormalizáció idén, vagy hogy a szektor nem emelt árakat mintegy 6 éve és az MTEL esetén az osztalékpolitika sem nagyon lehet kevésbé befektető barát
  • Ráadásul amíg egy évtizede a távközlési szolgáltatók nem emeltek árat, most minden szereplő elkezdi beépíteni az inflációt az árazási politikájába

A távközlés következő évei nem az 5G-ről fognak szólni, hanem az áremelésekről

Az elmúlt évtizedben stagnáló árak jellemezték a távközlési szektort a régiónkban, azonban mára a környezet teljesen megváltozott – amit mintha nem akarnának felismerni a tőkepiaci szereplők.