Őszi Befektetések: Az Időzítés Művészete a Pénzügyi Sikerhez

Közösségi médiás poszterre illően sablonos, de tény: az ősz mindig is különleges időszak volt és lesz. Az évszakok változásával együtt megváltozik a természet, az időjárás és az emberek gondolkodásmódja is, például a befektetések terén. Ilyenkor ugyanis felmerül számos izgalmas lehetőség és kérdés: hogyan költsük a pénzünket az ünnepek alatt, milyen adóelőnyöket érdemes kihasználnunk, és milyen (pénzügyi) terveket szőjünk a jövő év kapcsán?

Bejegyzésemben azt vizsgálom, miben rejlenek az év vége izgalmas lehetőségei.

Az őszi befektetések előnyei

1. Közeledik az év vége

Az év vége mindig is izgalmas időszak volt a pénzügyi piacokon. Sok vállalat és befektető igyekszik elérni az éves célokat, és ezért hajlandóak több pénzt befektetni az utolsó hónapokban. Ennek eredményeként ősszel gyakran megemelkedik a piaci volatilitás, ami lehetőségeket teremt azoknak, akik okosan használják ki a helyzetet – mi, a HOLD is igyekszünk közéjük tartozni. Az is fontos kérdés, milyen szintre csökkennek a magyar állampapírhozamok, hiszen jól látható, hogy a korábbinál alacsonyabb, 8-9 százalékos hozamok már nem annyira vonzóak az új megtakarításoknak.

2. Ünnepek ünnepek hátán

Az ősz magával hoz egy sor ünnepet: jön a Halloween, a Black Friday („ünnep”), a Mikulás és a karácsony.

Események, amelyek mind-mind növelik a fogyasztói keresletet, elősegítve a fogyasztói szektor vállalatainak növekedését – tehát ha befektetsz egy olyan adventi nagyágyúk részvényeibe, amelyek szezonális forgalomnövekedésre számítanak, részesülhetsz a növekményből.

3. Adózási előnyök

Az ősz kiváló időszak a portfólió átszervezésére és az adóterhek minimalizálására. Ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban kezeld a vagyonodat és adófizetés helyett megtakaríts. Sokan nem merik az év első felében Tartós Befektetési Számlára helyezni megtakarításaikat, év vége fele viszont már jól látható, még „hozzá kell-e nyúlni” a befektetett állományhoz, szükség lesz-e a befektetett pénzre.

Ha nem, 13 százaléknyi szocho és 15 százaléknyi kamatadó spórolható a TBSZ-szel. Szerintünk megéri… ezért is indítottuk el harmadik körben is a Plusz Pénz Akciónkat.

Az őszi befektetési stratégiád

Bankárként, ügyfeleinkkel egyeztetve, személyes tapasztalatom is van arról, hogy nagyon sok háztartás alakít ki éves pénzügyi tervet, ami remek eszköz a családi költségvetés tervezhetővé tételéhez – és a megtakarítási lehetőségek és hajlandóság átláthatóságához. Az ősz remek lehetőséget kínál a pénzügyi sikerek elérésére, amihez a megfelelő stratégia kialakítása.

A következő lépéseket érdemes fontolóra venni:

1. Célkitűzések meghatározása

Legyenek konkrét célok, amelyeket el szeretnél érni az őszi befektetéseiddel. Legyenek ezek rövid vagy hosszú távú mérföldkövek, segítenek irányt mutatni a befektetési döntéseidnek. Próbálj előre tekinteni, mit szeretnél elérni a következő 3-5-10 évben – és kalkulálj, mennyit kell ehhez félretenned!

2. Diverzifikáció

Ne fektess az összes vagyonodat egyetlen eszközosztályba! Diverzifikálj a portfóliód, hogy csökkentsd a kockázatot. Választhatsz különböző kockázatú Online vagyonkezelt portfóliót, állampapírt, részvényt – amivel komfortosan érzed magad, illeszkedve a befektetési stratégiádhoz.

3. Hosszú táv: a maratont kell megnyerni

Az őszben történő befektetéseidet ne csak a rövid távú nyereség reményében tedd! Gondolkodj hosszú távon, és tartsd szem előtt a pénzügyi célokat.

Igazából mindegy, mikor fektetsz be. A lényeg, hogy fektesd be a szabad pénzegyenlegeid, legyen reálhozamod, gyarapítsd vagyonod.

Ha a HOLD Online vagyonkezelési szolgáltatásának is bizalmat szavazol, portfóliókezelőink eldöntik helyetted, mikor mibe érdemes fektetni – ők azok a profik, akik a piacokkal kelnek és fekszenek, és körülbelül 1000 befektetési döntést hoznak minden évben.

JOGI NYILATKOZAT
A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.