Miért nem adunk befektetési tanácsot?

Az elmúlt hetekben írt kötvénypiaci cikkeim hatására meglepően sok lakossági kérdés és visszajelzés jutott el hozzám a blogbejegyzésekben megadott privatvagyonkezeles@hold.hu címen keresztül. Bár minden kérdezőnek direkt módon válaszoltam, a kérdések egyértelműen tipizálhatóak, emiatt azt látom jónak, hogy a HOLDBLOG hasábjain is válaszolok rájuk, hátha így másoknak is segítek.

Az építő szakmai visszajelzéseken, illetve további cikkjavaslatokon túl (amiket ezúton is köszönök!) a legtöbb kritika azért érte az írásokat, mert nem javasoltam konkrét eszközt, amire le kellene cserélni a MÁP+-t, inkább elveket írtam le arra nézve, hogy ezt egy befektető saját maga hogyan tudja eldönteni. Illetve jó néhány kérdést kaptam e-mailen lakossági befektetőktől arra nézve, hogy a saját konkrét állampapír-befektetésüket, leírva rövid élethelyzetüket, pontosan milyen papírra tanácsolnám lecserélni.

A rövid válaszom sajnos az, hogy ilyen típusú tanácsot vagy ajánlást nem írhatok, sőt senki sem teheti a HOLDBLOG írói gárdájából.

De miért is van ez így?

A válasz megértéséhez először a jogszabályi környezetet érdemes megismerni.

A magyar jog alapvetően kétfelé bontja a (cikk szempontjából releváns) vagyonkezelő befektetési szolgáltatásokat. Az egyik jogi elnevezése „befektetési tanácsadás”, míg a másikat „portfóliókezelésnek” hívják. Olyannyira különbözik a két tevékenység szabályozása, hogy ezekre külön kell „tevékenységi engedélyt” kérni a Magyar Nemzeti Banktól, mint felügyelettől. Értelemszerűen a működésük is nagyon eltér egymástól.

„Befektetési tanácsadás” típusú szolgáltatás esetén általában van egy befektetési tanácsadóm, brókerem, bankárom stb. Ha neki van egy ötlete (befektetési tanácsa) arra, hogy mit kellene éppen vennem vagy eladnom, akkor felhív vagy ír nekem, elmondja az érveket és ellenérveket, majd a beszélgetés végén én, mint ügyfél, meg kell hozzam a döntést, hogy az adott tanácsot elfogadom vagy sem. Minden egyes befektetési döntést, egy-egy tanácsot opcionálisan meghallgatva, én hozok meg. E döntéseket persze szigorúan dokumentálni kell (például rögzített telefonhívás, vagy aláírt megbízás formájában).

„Portfóliókezelési” szolgáltatás igénybevétele esetén ugyanúgy van egy privátbankárom vagy privát vagyonkezelőm, akivel viszont másról beszélgetek. Főleg a kapcsolat elején töviről hegyire át kell beszéljük a céljaimat, befektetési elveimet, meg kell ismerje a (valós!) kockázatvállalási hajlandóságomat és kockázatviselési képességemet. Ezt követően általában különböző mozgástereket szükséges közösen meghatározni, mely mozgástereken belül a portfóliókezelők (a mi esetünkben ezalatt a HOLD Alapkezelő teljes portfóliókezelő csapatát kell érteni) szabadon hozhatják meg napi szintű befektetési döntéseket. Az ügyfél tehát az előre lefektetett kereteken belül ránk (a portfóliókezelőre) bízza a befektetési döntéseket. Nem fogunk naponta újabb és újabb tanácsokat adni egyedi eszközökben, hanem akkor (éppen abban a percben), amikor helyesnek látjuk, mi döntünk minden egyes ügyfélportfólióban.

A portfóliókezelésben közreműködő privátbankár tehát nem befektetési tanácsot ad, hanem az ügyfél speciális élethelyzetéhez leginkább passzoló pénzügyi stratégiát segíti felállítani, és az élet és tőkepiaci helyzet változásához igazodva menedzseli is azt.

Ez a portfóliókezelési szolgáltatás lényege.

A HOLD Alapkezelő 1994-es alapítása óta kizárólag portfóliókezelési szolgáltatást végez. (Persze végez befektetési alapkezelést is, ami az alapok szintjén szintén portfóliókezelés). Nem végzünk és nem is tervezünk végezni „befektetési tanácsadást”. Szeretünk gyorsan dönteni és nem várni külső megerősítésre, válaszra. Legnagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásunk a Privát Vagyonkezelés, amelyet jómagam privátbankár kollégáimmal együtt nap mint nap űzők, a szó jogi és szakmai értelmében véve is teljes értékű portfóliókezelés.

A fentiek okán viszont nem is végezhetünk „befektetési tanácsadást” mivel akkor egészen más jogszabályi feltételeknek kellene megfelelnünk, mint így kell portfóliókezelőként.

Ha a korábbi cikkeimre érkező e-mail-es kérdésekre eszközöket megnevezve válaszolnék, vagy akárcsak a HOLDBLOG-on megjelenő cikkeimben egyedi eszközöket tanácsolva buzdítanék bizonyos eszközök eladására, míg más konkrét eszközök megvételére, az már „befektetési tanácsadás” lenne.

Ez pedig négy okból nem célom:

1. Mi portfóliókezeléssel foglalkozunk. Nagyon távol áll tőlem az, hogy egyedi eszközt tanácsoljak (a heterogén olvasói közösség számára) akkor, amikor nálunk egy klasszikus ügyfélportfólió 150-250 elemből áll össze. Ezeket az eszközöket napi szinten több csapatra bontva 22 portfóliókezelő kezeli. Nincs olyan nap, hogy ne változtatnánk a portfóliók összetételén, súlyain. Épp ezért egy konkrét eszközt ilyen módon javasolni tökéletesen szakmaiatlan és inkorrekt is lenne.

2. Még ha van is időről időre egy-egy eszköz, amit extrém alacsony árazottságúnak tartunk, akkor sem fogom tanácsként leírni, hogy éppen ezt az eszközt javaslom megvételre. Azért, mert lehetséges (és nem is ritka), hogy egy-két nappal vagy héttel később annyit változik a világ (vagy az eszköz ára), hogy már rég nem tűnik olyan vonzónak, sőt jó eséllyel ekkor már el is adtuk azt a portfóliókból. Nyilván nem elvárható és nem is életszerű, hogy amint meggondoljuk magunkat, felmegy az eszköz ára, vagy találunk jobb, érdekesebb befektetést a korábbinál, máris javítsuk a megjelent cikket és újabb ajánlást fogalmazzunk meg eladásra vagy vételre.

3. Ez persze „befektetési tanácsadás” esetében működhetne így, de ahogy feljebb is írtam, mi „portfóliókezeléssel” foglalkozunk. Elképzelhetetlen, sőt komoly jogi következményt is vonhatna maga után, ha mégis megpróbálnánk egyedi eszközök vételét javasolni blogunk hasábjain, majd később azok eladására majd megint mások vételre buzdítanánk olvasóinkat. Ugyanezt a következményt vonná maga után, ha egy-egy olvasói levélre válaszolnánk hasonló módon.

4. Még ha meg is tehetnénk, a 150-250 elemű portfóliókból kiindulva naponta több (vagy inkább több tíz) cikket írhatnánk és még így sem tudná a lelkes olvasónk jól lekövetni az éppen aktuális portfóliónkat.

Száz szónak is egy a vége; a fentiek okán ne számítsanak tőlem (vagy más HOLDBLOG-szerzőtől) egyedi eszközök ajánlására, vételi vagy eladási tanácsára. Viszont annál inkább számítsanak befektetési stratégiai ismeretekre!

A célom az, hogy olvasóink minél jobban megérthessék, milyen elvek szerint érdemes kezelni egy jó portfóliót (akár a sajátjukat). Mire érdemes odafigyelni a hosszú távú vagyontervezésnél. Lássanak bele nagyítón keresztül egy portfóliókezelő csapat napi működésébe és ha szeretnének, tanuljanak belőle. Abba, hogy milyen dilemmáink vannak és milyen megoldásokat találunk ezekre. Stratégiai tervezés, földrajzi és jogtechnikai diverzifikáció, adótudatosság és örök kedvencem, házastársi vagyonjog és utódlástervezés.

Ezekről a témákról továbbra is szívesen osztok meg hosszabb-rövidebb kitekintőket olvasóinkkal, és őszintén bízom benne, hogy ezzel segíthetek mindazoknak, akik szívesen tanulnának a fenti témákról befektetéseik méretétől függetlenül.

Jelen blogbejegyzés szerzője az egyik ügyfélkapcsolattartó privát bankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu