A befektetési alapkezelés olyan, mint a póker – egy óriási különbséggel

A PókerAkadémia podcastjának legutóbbi vendége is szeret kártyázni, de számára a bridzs érdekesebb, mint a póker, tétet pedig nem kártyára, hanem tőzsdei befektetésekre tesz fel szívesebben – ő Balásy Zsolt, a HOLD portfóliókezelője.

Hogyan tudnálak meggyőzni, hogy pénzt adj nekem arra, hogy pókerezzek, tehát befektetnél-e a játékomba? – vágott bele egyből a közepébe a műsorvezető.

„Azért bízzam rád a megtakarításomat, hogy majd te a képességeid és tudásod szerint megpróbálj belőle még több pénzt csinálni a pókerpiacon… Érdekes koncepció, ami hasonlít az alapkezeléshez, hiszen mi, portfóliókezelők, (is) más emberek pénzét kezeljük-befektetjük a tőkepiacokon” – vetette fel enyhén kitérő válaszában Balásy Zsolt.

„Mi az, amitől elhisszük, hogy valaki mindezt jól csinálja? Az egyik a track record, a másik, hogy legyen nagyon jó a reputációd a piacon. Bizonyítsd be nekem, hogy te a pókerrel hivatásszerűen foglalkozol, és nem egy 2020-ban megjelent, „tipikus pókerező” vagy, aki a haverjai után a világot is le akarja nyomni. Mutass fel nekem 1000 (elolvasott) könyvet és győzz meg arról, hogy igazi elméleti tudás van mögötted, rengeteg energiát beleraktál már abba, hogy jó legyél!”

– magyarázta a HOLD szakembere és kiegészítette a listát az „egy hajóban evezéssel”, tehát azzal, hogy a bérpókerező / alapkezelő közösen dolgozik ki a befektetőjével olyan javadalmazási stratégiát, amiben mindkét fél érdekelt a minél nagyobb sikerben, illetve ha szívás van, közös a szívás is…

„Nálunk – a befektetési alapkezelőknél, a HOLD-nál – mi történik? Olyan szakembereket veszünk fel, akikről azt látjuk, hogy a legjobb képességűek, azt látjuk, hogy motiváltak és megfelelő háttértudásra építve akarják még tovább tanulni a szakmát. Persze így is idő, amíg egy elemzőnek azt mondjuk, hogy jó, akkor kezdj el kezelni egy alapot. „Az átmeneti időszak” alatt nem is feltétlenül azt figyeljük, hogy jó-e a hozamod, hanem hogy jól bírod-e, jól kezeled-e a legkülönbözőbb tőzsdei szituációkat.”

Balásy Zsolt szerint a hosszú táv, a tudás, a munka a tőzsdén és a pókerben is mindig kijön, viszont van egy óriási különbség a két műfaj között:

„A póker mindig ugyanaz, a tőzsde mindig más. A tőzsdén lehet, hogy néhány hétig-hónapig-évig valami jól megy – mint 2020-ban a mánia- és hyperészvények –, aztán jön egy nagy fordulat, és például a sokévnyi zöldhype után kitör egy háború és újra észrevesszük, hogy mennyire profitábilisak az olajcégek…”

Megtakarítás horrorinfláció mellett

Hektikusan változó piaci környezet, évtizedes magasságban járó infláció, amely mértékét a betéti kamatok révén elérhető hozam meg sem közelíti. Ilyen helyzetben mi lehet a megoldás a megtakarítások értékének megőrzésére?

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.