Befektetési jegy életbiztosítással

Sajtótájékoztató keretében mutatta be Szabó László, a Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. vezérigazgatója a társaság által indított két új alapot. Az eddigi Pénzpiaci, Fedezeti és Concorde 2000-ből álló termékkör egy részvény- és egy kötvényalappal bővül. Új elem a Concorde Alapkezelő értékesítési stratégiájában, hogy a Pénzpiaci Alap kivételével minden 100.000 forint feletti nettó befektetéssel rendelkező ügyfél automatikusan egy életbiztosításhoz jut.

A Concorde Részvény Alap 100 millió forint kezdő tőkével indul. Szabó László szerint az alap mérete hamarosan elérheti az 1 milliárd forintot. Az alapkezelő benchmarkként a RAX indexet választotta, a részvénykitettséget jellemzően 50 és 85 százalék között kívánja tartani. A legmagasabb részvényarány a kezelési szabályzatban a törvényi 85 százalékos maximum. Kiemelhető, hogy az alap a nettó eszközérték 30 százalékáig külföldi részvényeket is vásárolhat.

Az alap indításának okai között szerepelt a szorosabban vett szélesebb termékkör kínálatán túl az is, hogy a tőkeszámlán keletkező nyereségek 20 százalékos adóját a részvénybe fektető magánszemélyek az alapon keresztül elkerülhessék. Emellett azonban a professzionális alapkezeléssel a Concorde Alapkezelő célja minél jobb teljesítmény elérése. Az alap a szokásosnak tekinthető díjakkal működik: nincs belépési díj, de egyszeri 500 forintos visszaváltási díjat számol fel az alapkezelő. Az alapkezelői díj nagysága a nettó eszközértékre vetítve 1,5 százalék.

A Concorde Kötvény Alap szintén 100 millió forinttal indul a fent említett díjtételekkel (alapkezelői díj 1 százalék). Az alap benchmarkja a MAX Composite, mely az RMAX-nál (rövid futamidejű állampapírokból számított index) nagyobb, de a MAX-nál (éven túli futamidejű állampapírok árfolyamaiból számított index) kisebb kockázatot jelent. Az államkötvények maximum 100 százalékos részarányán túl a vállalati kötvények aránya max. 85 százalék lehet, míg fedezetlen részvény a nettó eszközérték 10 százalékáig kerülhet az alapba. Külföldi kibocsátású államkötvény maximum 30 százalékos részaránnyal bírhat. Az utóbbi eszközcsoportra a kibocsátó OECD tagsága jelent fontos kikötést.

Az életbiztosítás befektetési termékekhez való csatolása jelent új elemet a befektetési palettán. Az új szolgáltatásra a díjtételek emelkedése nélkül lehet számítani. A kockázati életbiztosítás csak halálesetnél fizet a befektetett nettó tőke arányában. 100-500 ezer forint nettó tőkéig 100 ezer forint, 500 ezer–1 millió forint nettó tőkéig 500 ezer forint, 1 millió forint felett pedig 1 millió forint kártérítés jár az örökösnek. Az említett összegek összevontan értendők, tehát a 4 alapban tartott tőke összességére vonatkozik (ha például valaki 750 ezer forint befektetéssel rendelkezett és elhalálozik, akkor az örökös megkapja a 750 ezer forintot az alapból, valamint a biztosító további 500 ezer forintot fizet az örökös részére). A biztosítás kedvezményezettje csak a biztosítás örököse lehet. A biztosítási szolgáltatás tehát automatikusan jár a 4 alap befektetési jegy tulajdonosai számára, ahhoz semmiféle papír kitöltésére nincs szükség. Az újonnan belépők 3 hónapos türelmi idővel válnak biztosítottakká, a jelenlegi befektetési jegy tulajdonosok rögtön azok lesznek. A biztosítást az Európa Biztosító adja, az áll szerződéses viszonyban a Concorde-dal. Az Európa anyacége a legnagyobb francia biztosítótársaság.

A befektetési jegy életbiztosítással történő megvásárlása elsősorban olcsósága miatt versenyképes a hasonló jellegű biztosítási unit-linked termékekkel szemben. Míg ott a befektetett tőkére vonatkozóan 2-3 százalék a veszteség a díjakhoz, jutalékokhoz kapcsolódóan és idő előtti kilépésnél az ügyfél akár 15-20 százalékos veszteséget is szenvedhet, addig itt az alap és a visszaváltás költségein túl más adminisztratív terheket nem kell felvállalni. A hagyományos alapokhoz képest pedig maga az ingyenes életbiztosítás jelent új elemet. A biztosítás nem növeli az alap kockázatát, a kárigények a biztosítót terhelik.

Forrás: Portfolio.hu – 2001. április 3.