Befektetői kockázat az, amit nem látsz (Könyvajánló)

Pont két éve ajánlottuk olvasóink figyelmébe Morgan Housel „A pénz pszichológiája” című könyvét. Úgy látszik, hogy nem csak mi gondoltuk, hogy érdemes elolvasni a könyvet, mivel az USA-ban az elmúlt évek legolvasottabb pénzügyi témájú könyve lett, 2021-es megjelenése óta több mint 3 millió példányban kelt el.

Mai cikkem apropóját az adja, hogy kezembe került Morgan Housel új könyvének magyar nyelvű kiadása, melynek „Örökké ugyanaza címe. (Az eredeti cím: SAME AS EVER: A Guide to What Never Changes)

A november elején megjelent könyvben 23 rövid történetet olvashatunk „dolgokról, amelyek soha nem változnak”, ezek egyike a kockázat. A szerző általánosságban értekezik róla, azonban gondolatainak és megállapításainak befektetői szemmel is nagy hasznát vehetjük.

Carl Richards pénzügyi tanácsadó így fogalmazott:

„A kockázat az, ami akkor marad, amikor azt gondolod, hogy mindent végiggondoltál. Ez a kockázat igazi meghatározása: ami azután marad, hogy minden elképzelhető kockázatra felkészültél.”

„Azt kérdezni, hogy mik a legnagyobb kockázatok, olyan, mintha azt kérdeznénk, milyen meglepetésekre számítasz. Ha tudnád, hogy mi a legnagyobb kockázat, akkor tennél ellene valamit, és ettől az már kevésbé lenne kockázatos. Az a veszélyes, amit a fantáziád el sem tud képzelni, és pontosan ezért nem lehet soha uralni a kockázatot.”

„Amikor valami felkészületlenül ér valakit, akkor az többnyire nem azért van, mert nem tervezett előre. Néha épp a világ legokosabb tervezői, akik fáradhatatlanul dolgozva minden elképzelhető forgatókönyvvel számolnak, pont ők buknak el. Mindennel terveztek, ami észszerűnek tűnt azelőtt, hogy belefutottak volna valamibe, amit soha el nem tudtak volna képzelni.”

Rendben, de akkor mit kezdjünk a kockázatokkal?

Housel ezt tanácsolja: „Gondolj úgy a kockázatra, ahogy Kalifornia állam a földrengésekre. Tudják, hogy komoly földrengés fog bekövetkezni. Arról azonban fogalmuk sincs, hogy mikor, hol és milyen mértékű. A katasztrófavédelem konkrét előrejelzés híján is felkészült. … Nassim Taleb így fogalmaz: A felkészültségbe fektess, ne az előrejelzésbe.

Ugyanez befektetői nyelven: Tudjuk, hogy jön majd a következő medvepiac, mert mindig jön. Nem tudjuk azonban, hogy mikor, milyen mértékű és milyen hosszú lesz. Ne a „szakértői” előrejelzésekre (értsd: jóslatokra) figyeljünk, hanem legyünk felkészültek (legyen részletes tervünk, eddzük a lelkünket).

És még egy tanács a szerzőtől:

„…ismerd fel, hogy amennyiben csak az általad elképzelni tudott kockázatokra készülsz fel, akkor az előre nem látható kockázatokkal szemben kivétel nélkül mindig felkészületlen leszel. A személyes pénzügyek terén például az a megfelelő nagyságú megtakarítás, amit egy kicsit túl soknak érzel. … Ugyanez érvényes arra, hogy mennyi hitelt érdemes még kezelhetőnek tartanod – bármennyire gondolsz is, a valóságban az annál minden bizonnyal egy kicsit kevesebb.”

A 23 rövid történetből a Kockázat azonban csak egyetlen téma, az alábbi fejezetcímek is sokatmondóak:

„Elvárások és valóság”

„A nyugalom veti el az őrület magjait”

„Eufória és kétségbeesés”

„A tökéletesség áldozatai”

„Túl keményen próbálni – nehézségért nem jár pont”

„A sebek meggyógyulnak, a hegek megmaradnak”

Housel mondanivalóját most is remek (néha megrázó) sztorikkal támasztja alá, és mint előző könyvében is megmutatta, friss gondolatokkal, hasznos példákkal teli olvasmányt kapunk a tollából.

Jó értelemben véve rövid a könyv: egyetlen fejezete sem hosszabb, mint egy közepesen komoly blogbejegyzés, könnyen lehet vele haladni, gyorsan végére ér az olvasó.

Az „Örökké ugyanaz” még annyira sem befektetési könyv, mint „A pénz pszichológiája”, de érdemes elolvasni. Biztos vagyok benne, hogy befektetőként is profitálni lehet belőle!

Legvégül, emlékeztetőnek:

„Nagyon jók vagyunk a jövő előrejelzésében, a meglepetéseket leszámítva, ám pont a meglepetések azok, amik igazán számítanak.”


Morgan Housel: Örökké ugyanaz – Útmutató ahhoz, ami soha nem változik

A4C Books, 2023.

220 oldal

A HOLDBLOG olvasói a kiadó egyedi akciója keretében 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg a kötetet erre a kiadói linkre klikkelve.